Egy nap alatt összesen tízen haltak meg a koronavírus miatt Nagy-Britanniában

2021. április 3. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati adatok alapján héthavi mélypontra csökkent a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak napi száma Nagy-Britanniában, ahol a felnőtt lakosság már tíz százaléka megkapta a vírus elleni oltás mindkét dózisát. Az első oltáson a 18 évnél idősebbek már több mint 60 százaléka van túl – írja az MTI.

Az elmúlt 24 órában tízen haltak meg a Covid-19 miatt Nagy-Britanniában. Szeptember 14. óta nem mértek ilyen alacsony napi halálozási számot.

A járvány januári tetőzésekor voltak olyan napok, amikor 1300-nál is többen haltak meg a vírus miatt. Az elmúlt hét napban viszont „csak” 254 fertőzött halt meg, 197-tel, 43,7 százalékkal kevesebben, mint a múlt szombaton zárult előző egyhetes időszakban. Jelentősen csökken az új koronavírus-fertőződéses esetek száma is.

Az új esetek száma azzal együtt is folyamatosan lassul, hogy éppen egy hónapja újraindult az oktatás az angliai általános és középiskolákban. Az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint ötmilliónál is többen kapták meg a második oltást, ez a teljes brit felnőtt lakosság csaknem 10 százaléka. Az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt meghaladja a 36,6 milliót Nagy-Britanniában.

A koronavírus-járvány áldozatainak emlékfala 2021. március 30-án, Londonban – Fotó: DAVID CLIFF / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A koronavírus-járvány áldozatainak emlékfala 2021. március 30-án, Londonban – Fotó: DAVID CLIFF / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A brit kormány célja, hogy április 15-ig az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából. A beoltottak fele az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport közös fejlesztésű vakcináját kapta meg. Az utóbbi időszakban több európai országban korlátozták ennek az oltóanyagnak a használatát, miután felmerültek olyan aggályok, hogy ez a vakcina megnövelheti a vérrögképződés kockázatát.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) legújabb vizsgálatában ugyanakkor kimutatta, hogy az AstraZeneca-vakcinából eddig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában és az ezzel oltottak közül harminc főnél fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája, közülük heten haltak meg. A hatóság kiemelte: továbbra sincs bizonyíték arra, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!