Egymásnak ellentmondó infók szerepelnek a várandósok oltásáról a kormányzati tájékoztató oldalon

2021. március 31. – 13:19

frissítve

Egymásnak ellentmondó infók szerepelnek a várandósok oltásáról a kormányzati tájékoztató oldalon

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltakozni akarók aránya, az oltás iránti bizalom kulcskérdés most a járvány lebirkózásában, épp ezért nagyon fontos, hogy a vakcinákkal kapcsolatban tisztán, egyenesen, félreérthetetlenül kommunikáljon a kormányzat. Ehhez képest a koronavirus.gov.hu oldalon felfigyeltünk egy szarvashibára: a különféle vakcinákkal kapcsolatos tájékoztatókban egymással ellentétes információ szerepel a várandós anyák oltásával kapcsolatban.

A Tájékoztatók fülön egymás alatt érhetőek el az egyes vakcinákkal kapcsolatos alapinfók, de még felettük, a sorban másodikként szerepel az általános lakossági tájékoztató. Ebben nincs feltüntetve frissítési dátum, nem látszik tehát, mikor nyúltak hozzá utoljára. A szöveget végigolvasva feltűnik egy mondat:

„Jelenleg a várandós nőknek, illetve a gyermekeknek, az oltás nem javasolt.”

Ez azért meglepő, mert a terhes nők oltása már a múlt hét végén megindult, és amint az

a Pfizer és a Moderna vakcinák saját tájékoztatóiban is szerepel, ezek az oltások biztonságosak a számukra.

Ebben a két tájékoztatóban fel is van tüntetve a frissülés dátuma, március 26. Kutatások szerint egyébként az mRNS-alapú vakcinák nagyon hatékonyak terhes és szoptatós nőknél, az oltott nők szervezetéből az antitestek a magzatba is eljutnak, így az újszülöttek már védetten születhetnek.

A rendszeresen kiadott vakcinaösszefoglalókba szerencsére az egyes vakcinákhoz tartozó dokumentumokat szokták linkelni, amelyek eszerint karban vannak tartva az aktuális információkkal. Ennek ellenére semmiképp nem szerencsés, hogy legfelső, általános tájékoztatóban elavult információ szerepel ebben a kérdésben. Mellékszál, de a Facebookon oltásellenes csoportokban elkezdett terjedni egy szintén a kormányzati oldalról származó képernyőfotó, amin ugyanez a téves információ látszik:

Ez egy januári GYIK-ból származik, és akkor még valóban az volt a protokoll, hogy várandósoknak nem adták egyik oltást sem, maga a forrás tehát nem tartalmazott hibás információt publikálása időpontjában – más kérdés, hogy lehet, hogy jobb lenne egy frissítéssel jelezni az időközben elavult elemeket, és akkor nem adna táptalajt a kormányzati oldal az oltáselleneseknek.

A Telex összefoglalóját a Magyarországon forgalomban levő vakcinákról elérhető legfrissebb információkkal itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!