Nagyon hatékonyak az mRNS-alapú koronavírus-vakcinák a terhes és szoptatós nőknél

2021. március 26. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pontosan tájékoztatták a szakértők a várandós nők beoltására pénteken ígéretet tevő Orbán Viktort, hogy az mRNS-alapú koronavírus-vakcinák (azaz a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltásai) hatására nagy hatékonysággal termelődik antitest a várandós és szoptató nők szervezetében, és az oltóanyag immunitást ad az újszülötteknek is.

A védettséget megállapító, átfogó amerikai vizsgálatot a Medicalxpress orvostudományi hírportál ismertette (amit pedig az MTI szemlézett). A Massachusettsi Általános Kórház (MGH), a bostoni Brigham and Women's Hospital, valamint az MGH-hez, az MIT-hez és a Harvard Egyetemhez tartozó Ragon Intézet által végzett kutatásban 131 termékeny korú (84 várandós, 31 szoptató és 16 nem terhes) nő vett részt. Mindannyian a két új mRNS-alapú vakcina, a Pfizer–BioNTech vagy a Moderna egyikét kapták, melyek mindhárom csoportban ugyanolyan szintre emelték a vírus ellen védekező antitesteket. Az is kiderült, hogy az oltás hatására megemelkedett antitestszint lényegesen magasabb a koronavírussal való megfertőződés révén természetes módon megnövekedett antitestszintnél. A vakcina által generált antitestek minden esetben jelen voltak a vizsgált köldökzsinórvérből és anyatejből vett mintákban.

A különböző koronavírus-vakcinák működését ebből a rövid, informatív és szemléletes videóból ismerheti meg:

Külön jó hír, hogy az oltás utáni mellékhatások ritkák voltak. Andrea Edlow, az MHG szakorvosa szerint

a vakcina kiváló hatékonyságáról szóló hírek nagyon biztatók a várandós és szoptató nők számára, akik az elsődleges tesztekből kimaradtak.

Galit Alter, a Ragon Intézet munkatársa azzal kommentálta az eredményeket, hogy

„egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a Covid–19-vakcinák a csecsemőket is védő immunitást váltanak ki. Reméljük, ez a tanulmány arra ösztökéli az oltóanyagok fejlesztőit, hogy felismerjék a várandós és szoptató nők vizsgálatának fontosságát és bevonják őket a tesztekbe.”

A szakértő szerint a fejlesztőknek fel kell ismerniük, hogy a terhesség egy különleges immunológiai állapot, melyben két életet párhuzamosan lehet megmenteni egy hatékony vakcinával.

A megnyugtató eredmény azért is különlegesen fontos, mivel a várandós személyek nagyobb valószínűséggel lesznek súlyosan betegek a koronavírussal való fertőződés esetén, nagy eséllyel lesz szükségük kórházi kezelésre, intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre, majd nagyobb a rizikója a különböző terhességi szövődményeknek. A bizonytalan reakció miatt eddig nem is oltottak sem terhes, sem szoptatós nőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!