AstraZeneca: nem rejtegették a 29 millió adagot Olaszországban, csak minőség-ellenőrzésre vártak

2021. március 24. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki az AstraZeneca az olasz raktárban talált vakcinákkal kapcsolatban. Az első hírek szerint razzia volt a Róma melletti Anagniban lévő Catalent-gyárban, ahol 29 millió dózis koronavírus elleni vakcinára bukkantak, amivel kapcsolatban felmerült, hogy az AstraZeneca – amely erről a tételről nem értesítette az EU-t – esetleg nem egyeztetett módon exportra szánta volna az oltóanyagot.

A cég szerint azonban nem terveztek exportot, csak a COVAX együttműködés részeként, az alacsony és közepes jövedelmű országokba. Ennek alapján „13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőség-ellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen több millió adag vakcina. Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték. Az Európai Unió teljes mértékben támogatja az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátását a COVAX együttműködésen keresztül” – írta az AstraZeneca.

„Szintén ebben az üzemben vár további 16 millió adag vakcina minőség-ellenőrzésre, majd azt követően Európába történő kiszállításra. Közel 10 millió adagot juttatunk el az EU országaiba március utolsó hetében, a további mennyiséget pedig áprilisban, amint a minőség-ellenőrzést követően engedélyezésre kerül a kiszállítás.”

A cég szerint ezért mindezt „helytelen lenne készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyagadagoknak át kell esniük a minőség-ellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat.”

Fontos előzmény, hogy néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megfenyegette az AstraZenecát, hogy exporttilalmat rendel el a gyógyszerészeti cég vakcináival szemben, ha nem teljesíti az Európai Unió számára vállalt kötelezettségeit. A brit–svéd AstraZeneca ugyanis eddig még csak a megígért vakcinák 30 százalékát szállította le.

Ráadásul a 29 millió dózis felbukkanásáról szóló hír pont Boris Johnson kérdéses kijelentése után jelent meg, ami szerint a brit oltási kampány sikeressége a kapitalizmuson és a kapzsiságon múlt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!