Boris Johnson: A kapitalizmus és a kapzsiság miatt sikerült az oltási program

2021. március 24. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson szerint a „kapzsiság” és a „kapitalizmus” miatt volt sikeres az ország oltási programja – írta meg a BBC.

A fentieket Johnson a konzervatív törvényhozóknak mondta egy kedd esti Zoom-találkozón.

„Barátaim, a vakcina sikere a kapitalizmusnak és a kapzsiságnak köszönhető”

– írta meg a Sun szó szerint Johnson kijelentését.

A Downing Street nem kommentálta Johnson észrevételeit, amikor a Reuters megkereste őket. A BBC forrásai viszont arról is szólnak, hogy a miniszterelnök később határozottan visszavonta a Zoom-megbeszélésen tett kijelentéseit.

A találkozón részt vevő, BBC-nek nyilatkozó David TC Davies walesi képviselő szerint a megjegyzés minden kétséget kizáróan a Tőzsdecápák (Wall Street) című filmre utaló vicc volt. Szerinte annak, aki ezt kiszivárogtatta, nagyon alaposan magába kell néznie, mert nagyon felelőtlen volt.

Priti Patel belügyminiszter szerint azonban a miniszterelnök nyilvánvalóan a gyógyszercégek munkájára gondolt.

Mostanra az Egyesült Királyságban mintegy 28,3 millió ember – a felnőtt lakosság több mint fele – kapta meg legalább az első adagot az Oxford–AstraZeneca- vagy a Pfizer-oltásokból.

Az oltások miatti brit–uniós vitákat különösen kellemetlenül érinti Johnson kijelentése.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen nemrég azt írta: „Megvan rá a lehetőségünk, hogy megtiltsuk a tervezett kiviteleket. Ez egy üzenet az AstraZenecának. Teljesítsék az Európával kötött szerződést, mielőtt más országokba kezdik meg a szállításokat.” Az EB elnöke azt állítja, hogy 2021 első negyedében a brit–svéd gyógyszerészcég csak a megígért vakcinák 30 százalékát szállította le.

Azt is felhozta, hogy a szerződés szerint a cég az Európai Unióban és Nagy-Britanniában található gyáraiból is szállít vakcinákat, de mindeddig az unió semmit sem kapott a britektől, miközben vakcinákat importáltak EU-s országokból.

Ezért az Európai Bizottság szigorúbb szabályokat szeretne a magas átoltottságú Nagy-Britanniába való vakcinaexportot illetően – írta meg a Sky News. A tervek szerint az adott ország átoltottságát és az oltásokhoz való hozzáférését még a szállítás előtt fel kellene mérni, és csak így kaphatna vakcinákat.

A szigorítások célja a nagyobb átláthatóság, arról azonban egyelőre nincs szó, hogy megtiltanák az oltóanyagok Egyesült Királyságba való kivitelét.