Ipsos: 50 százalék fölötti az oltási hajlandóság itthon

2021. március 16. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapban jelentősen enyhült a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság Magyarországon, az oltást támogatók aránya nőtt, de ezzel párhuzamosan az oltást ellenzőké is, derül ki az Ipsos felméréséből.

A kutatásból kiderült az is, hogy a bizonytalanság minden korosztályban csökkent, de a fiatalok (39 év alattiak) körében nőtt az oltást ellenzők aránya. Ahogy azt korábban a KSH is mutatta, a fiatalok körében eddig is az átlagnál magasabb volt az elutasítók száma, ők, illetve az alacsonyabb végzettségűek voltak a legelutasítóbbak a vakcinákkal szemben.

az oltási hajlandóság 1000 főre leosztva – Forrás: Ipsos
az oltási hajlandóság 1000 főre leosztva – Forrás: Ipsos

Az oltásra regisztráltak aránya is a fiatalok körében a legkisebb, az oltásra regisztráltak aránya (szintén 39 éves korral bezárólag) nem éri el a 40 százalékot, míg ez az arány a 60 évnél idősebbek esetén 52 százalékos. A KSH korábban arra is kitért, hogy az oltási kedv növekedésében valószínűleg szerepet játszik a tájékoztatás erősödése és az oltási program előrehaladása.

A lakosság által felállított oltási sorrendben

  • első helyre kerültek az egészségügyi dolgozók (a megkérdezettek 47 százaléka sorolta őket előre);
  • őket követte a 60 év fölötti veszélyeztetett korosztály;
  • majd a tanítók, oktatási intézményben dolgozók; a közszférában dolgozók és a szociális otthonok dolgozói.

A 60–69 éves korosztály elsődleges oltását a legfiatalabbak kezdeményezik legnagyobb arányban, a fiatalok még a tanárokért, óvónőkért aggódnak az áltagosnál jobban, míg az idősek a bolti eladókért. A rendőrök, a postai dolgozók vagy a tömegközlekedésben dolgozók ugyanakkor kisebb figyelmet kaptak minden korosztálytól.

Az elmúlt időszak növekvő számai (a harmadik hullám kitörése) újra óvatosságra intették a lakosságot, ahogy azt az Ipsos egyéves felmérése mutatja:

Hogyan védekezik a lakosság a járvány ellen – Fotó: Ipsos
Hogyan védekezik a lakosság a járvány ellen – Fotó: Ipsos
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!