A WHO szerint semmi sem indokolja az AstraZeneca-oltások felfüggesztését

2021. március 12. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem indokolja semmi az AstraZeneca-vakcinával való oltások leállítását, mondja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján. A BBC arról ír, hogy Bulgáriában is leállították a brit–svéd oltóanyag felhasználását, a WHO és a gyártó szerint viszont semmilyen összefüggés nincs a vakcina és a vérrögképződés között.

Margaret Harris, a WHO szóvivője szerint a vakcina „kitűnő”, és továbbra is ajánlják a felhasználását – a felmerülő biztonsági kérdéseket pedig minden esetben kivizsgálják. Szintén pénteken adott ki közleményt arról az AstraZeneca, hogy a „több mint 10 millió, rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára”.

Eddig közel ötmillió embert oltottak be az AstraZeneca oltóanyagával az Európai Unióban, ezek közül összesen 30 esetben merült fel a gyanú, hogy vérrögök jelentek volna meg a vakcina beadása után, közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön, azonban szerintük „az oltás előnyei továbbra is felülmúlják annak kockázatait”, így továbbra is ajánlott és bevethető a koronavírus elleni vakcina.

Az EMA pozitív állásfoglalása ellenére péntekre több uniós országban is felfüggesztették az AstraZeneca-oltóanyagok beadását, többek között Dániában, Olaszországban, Ausztriában és legutóbb Bulgáriában is.

Az EU többi országában viszont továbbra is használják, sőt, az Egyesült Királyságban több mint 11 millió embert oltottak be az AstraZeneca-vakcina első adagjával. Velük együtt összesen több mint 23 millió brit kapott már legalább egy dózist a koronavírus elleni oltások valamelyikéből, aminek köszönhetően azóta is folyamatosan csökken a naponta regisztrált új fertőzések száma a szigetországban.

Itthon is kitartanak az oltóanyag mellett: az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője arról beszélt, továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartják mérvadónak, ami szerint az AstraZeneca-oltóanyag hatékony és biztonságosan alkalmazható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!