Nyilvánosságra hozta a kormány az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

2021. március 11. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely kormányinfón tett ígéretének megfelelően nyilvánosságra hozta a kormány az orosz és kínai vakcinák beszerzéséről szóló szerződéseket.

„Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai és az orosz szerződéseket, továbbá arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!” – írta posztjában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mondván, ők hiába szeretnék, az uniós szerződéseket nem hozhatják nyilvánosságra. (Bár ennek ellenére a Moderna szerződéséből néhány napja épp ő tett közzé néhány részletet.) Azt ígérte, hogy ennek érdekében levélben fordul a kormány az Európai Bizottsághoz.

Nem sokkal később reagált az Európai Bizottság, közölték: a megállapodások nyilvánosságra hozása a szerződéses partnerek hozzájárulásával lehetséges, ez nem a Bizottságon múlik.

A Gulyás által közzétett szerződésből kiderül a kínai vakcina ára is: 30 euró + 5 százalék áfa. Ez jelenlegi árfolyamon összesen 11 700 forintot jelent adagonként. Mivel a Sinopharm használati előírása szerint egy ember két adagot kap a teljes védettséghez, a kínai vakcinával az oltás költsége fejenként valójában ennek a duplája.

A szerződés szerint a megrendelt ötmillió adagot négy részletben szállítja a kínai fél:

  • március 15-ig 500 ezret,
  • április 15-ig újabb 500 ezret,
  • május 15-ig még újabb 500 ezret,
  • és június 15-ig a maradék 3 és fél milliót.

A leírásban szerepel az a kitétel is, hogy az oltóanyagnak az átadás napjától kezdve 6 hónapon át használhatónak kell maradnia. Hogy milyen következménnyel jár, ha a kínaiak nem tudják leszállítani időre a vállalt mennyiséget, arra nem találtunk a szerződésben útmutatást.

A fizetés a szerződés szerint két lépcsőben megy:

  • 66 millió euró plusz áfát a szerződés aláírása utáni három napon belül,
  • további 84 millió plusz áfát pedig március 31-ig fizet ki a magyar állam.

A szerződés keltezése január 29., az első részletet ezek szerint már elutaltuk.

A megrendelt Szputnyik V felét már kifizettük

Az orosz vakcinából a szerződés szerint 2 millió 6 ezer adagot rendelt a magyar kormány. Ebből előbb hatezer érkezett meg, de a már lekötött kétmillió adag felét is ki kellett fizetni a szerződés szerint. Azóta azonban az újabb szállítmányokkal már 425 ezer leszállított adagnál jár az orosz fél.

A vakcina ára a két dózis esetén 19,90 dollár, jelenlegi árfolyamon 6000 forint. (A teljes védelemhez két oltás kell.)

Mivel a szerződés szerint a kifizetésnek öt munkanapon belül kellett megtörténnie, a kormány csaknem 10 millió dollárt – mintegy 3 milliárd forintot – már elutalt az orosz félnek.

A kiszállítás szerződésben foglalt ütemezése szerint

  • 600 ezer adagot a szerződés megkötése után 30 napon belül,
  • további egymilliót 60 napon belül,
  • 400 ezret 90 napon belül kell leszállítania Magyarországra.

A vakcinákhoz orosz és angol nyelvű leírást mellékelt az orosz fél. A szerződésből nem derül ki, hol gyártják a vakcinákat, noha az orosz fél korábban a külföldi szerződésekkel kapcsolatban már jelezte, azokat külföldi partnerekkel szerződve, külföldi gyártásból fedezi, a hazai gyártásból csak a belföldi igényeket elégíti ki. Ennek alapján a vakcinák Indiában, Törökországban vagy Brazíliában is készülhetnek, de például Kazahsztán is tervezi, hogy leszerződik a Szputnyik V gyártására az előállításért és a szerződésekért felelős RFPI-vel. (Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap).

Brüsszel több szerződést is nyilvánosságra hozott

Bár Gulyás a nyilvánosságra hozatalkor az Európai Bizottságra mutogatott, azt állítva, hogy „Brüsszel” miatt nem tudhatók a nyugati beszerzések feltételei, az Európai Bizottság magyarországi képviselete közleményben tudatta:

„A Moderna vállalat oltóanyagából Magyarország által potenciálisan megrendelhető mennyiségekkel és az ebben az összefüggésben várható szállítási időzítéssel kapcsolatban Képviseletünk semmilyen sajtókérdést, megkeresést nem kapott, ebben a témában tájékoztatást nem adott.”

„A kormányzathoz hasonlóan az Európai Bizottság is híve a közös, uniós oltóanyagbeszerzések céljából a vakcinagyártókkal megkötött keretmegállapodásokra vonatkozó transzparenciának. A megállapodások nyilvánosságra hozatala nem a Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges. A Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, az eddig 6 vakcinagyártóval megkötött uniós keretmegállapodások közül hármat már nyilvánosságra is hozott, a bizalmas üzleti adatok kitakarásával: AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK. Azonban a fenti okokból a szállítások tervezett / becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban nem hozhatjuk nyilvánosságra.”

A Bizottság mindeközben a tagállamokkal együttműködve törekszik arra, hogy az európaiak biztonságos és hatékony oltóanyagokhoz jussanak, illetve hogy az oltóanyag-szállításokat jelentősen gyorsítsa. E törekvések egyik eredménye, hogy

a Pfizer-BioNTech vakcinából a tervezettnél 4 millió adaggal több kerül kiszállításra a tagállamoknak még március folyamán. A második negyedévben várható oltóanyag-szállítások volumene az első negyedéves mennyiség többszörösére tehető.

Frissítés: cikkünk egy korábbi verziójában úgy szerepelt, mintha az orosz vakcina egy adagja kerülne 19,90 dollárba, de az a két dózis ára. Eleinte az orosz vakcinából már megérkezett mennyiséget is pontatlanul tüntettük fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!