A Die Welt dicséri a magyar oltási tempót

2021. március 11. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltási kampány Európa-bajnoka – írta csütörtöki számában a Die Welt című német lap.

A beszámolóban kiemelték, hogy Magyarországon rendkívüli sebességre kapcsolták az oltási kampányt, és így az utóbbi két hét alatt az összes EU-tagállamot lehagyták – idézte a lapot az MTI.

A lakosság 14 százaléka kapta meg legalább az első adagot a védőoltásból, míg például Németországban 9,4 százalék ez az arány.

Magyarország már tavaly év végén kihúzódott a közös uniós vakcinabeszerzési folyamatból, és az EU-nál lekötött 19 millió adag oltóanyag mellett rendelt még hétmilliót Oroszországtól és Kínától. Ezek a szállítmányok jelenleg gyorsabban érkeznek, mint az EU-s megrendelések.

A Szputnyik V orosz oltóanyagot már az EU-s gyógyszerhatóság (EMA) is vizsgálja, de „Orbán Viktor magyar kormányfő mindenkinél gyorsabb volt”. Lépését sok megfigyelő PR-húzásnak tartotta, de kiderült, hogy valójában „sikeres oltási stratégia” – fejtette ki a Die Welt.

Ugyanakkor az oltási kampány gyors előrehaladásának okai közé tartozik az is, hogy Mexikó és Peru után Magyarországon a legmagasabb a fertőzöttek halálozási aránya az egész világon, az új fertőződések száma pedig az utóbbi két hét alatt robbanásszerűen emelkedett. Ezért „az emberek már minden oltóanyagot elfogadnak, mindegy, honnan származik” – nyilatkozott a lapnak Falus András immunológus, a Semmelweis Egyetem kutatója, aki arról is szólt, hogy „a kórházak tele vannak”.

A járvány súlyosbodásáról beszámoló orvos tapasztalatairól itt olvashatja cikkünket, az aggasztónak mondott adatokról az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján is beszámoltak.

Fontos tényező az is, hogy szakítottak az eredeti oltási menetrenddel, mert a program a gyakorlatban nem működött. Erről Falus András a többi között azt mondta, hogy „káosz” alakult ki.

Ezzel arra utalt, hogy március első hétvégéjén 74 ezer ember oltása maradt el az adatbázis pontatlanságai miatt. A kialakult helyzetről itt olvashatja részletes cikkünket.

Ugyancsak hozzájárul a kampány gyorsaságához az egyszerű és jól működő regisztrációs eljárás – tették hozzá a német lap beszámolójában.

A Die Welt egyebek mellett arról is írt, hogy akár még gyorsabb is lehetne az oltási tempó, hiszen a leszállított oltóanyag 56 százalékát használták még csak fel, és 44 százalék a hűtőszekrényekben fekszik. Nem tudni, hogy sikerül-e tovább fokozni az ütemet, mindenesetre a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) optimista, számításaik szerint júliusig a teljes lakosságot beoltják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!