Müller Cecília: Sajnos csúcsokat döntögetünk, nincs vesztegetni való időnk

2021. március 11. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnos csúcsokat döntögetünk. Bármelyik járványügyi adatot tekintjük a mai napon, olyan magasak az adatok, amilyeneket korábban még soha nem tapasztaltunk” – mondta az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos beszédében végig hangsúlyozta a helyzet súlyosságát az Egészségügyi Világszervezet által éppen egy éve világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban:

  • Csúcsot döntött az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma,
  • 8329 fő van kórházban,
  • 911 lélegeztetőgépen.

„Február 18. óta a kórházban lévők száma kétszeresére, a lélegeztetőgépen lévők száma háromszorosára nőtt.”

„Rendkívül magas számok ezek” – közölte Müller. Jelenleg 128 408 aktív beteg van Magyarországon. „A számadataink nagyon aggasztóak.”

„Soha nem látott meredek görbét látunk a harmadik hullám felszálló szakaszában. Ezt a nagyon nagy fokú terjedést kell megállítanunk, hogy minél kevesebb áldozatot ragadjon el a járvány”

– mondta az országos tisztifőorvos, beszámolva arról, hogy csütörtökön 55 200 AstraZeneca- és 450 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezett.

„De a következő heti szállítás az elvárt mennyiséghez képest jelentősen kevesebb lesz. Ezek azok az adatok, amik minket arra sarkallnak, hogy több lábon álljunk, igyekezzünk olyan vakcinabeszerzési lehetőséget feltárni, bármilyen forrásból, amely hatásos és biztonságos, hogy minél szélesebb körben lehetővé tegyük az oltakozást” – mondta Müller, aki szerint mindent meg kell tenni a lakosság védelme érdekében: haladni kell az oltással, és be kell tartani a járványügyi szabályokat.

„A közeljövőben csökkenésre sajnos nem számíthatunk” – figyelmeztetett.

A csütörtöki adatok alapján:

  • a napi új fertőzöttek száma: 8312 (az előző napihoz képest +2659);
  • a napi új halálos áldozatok száma: 172 (az előző napihoz képest -5);
  • a kórházi ellátást igénylők száma: 8329 (az előző napihoz képest -19);
  • a lélegeztetőgépre szorulók száma: 911 (az előző napihoz képest +67);
  • a csak első dózissal oltottak száma: 1 149 557 (az előző napihoz képest +41 766);
  • ebből a második dózissal is beoltottak száma: 327 428 (az előző napihoz képest +9522)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint az elmúlt 24 órában 344 267-re nőtt a gyógyultak száma, az aktív fertőzötteké pedig 128 408-ra emelkedett. 33 464 tesztet végeztek az elmúlt napon. Az új napi fertőzöttek száma és a lélegeztetőre szorulók száma sem volt még soha ennyire magas: az eddig legtöbb új fertőzöttet, 6819 beteget előző év november 29-én közölték.

Müller arra kért mindenkit, hogy „ne válogassunk a vakcinák között, nincs vesztegetni való időnk”.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, hogy sokkal többen szeretnének oltakozni, mint amire most lehetőség van, ezért az oltási tervben a legmagasabb kockázati csoportban lévőket kell előnyben részesíteni, de a remények szerint a 80 év felettiek oltása hamarosan befejeződik.

Nő a fiatalabb betegek aránya

Müller arról is beszámolt, hogy az összes beteget vizsgálva

  • a 40–49 évesek korcsoportjára 23 százalék jut,
  • az 50–59 évesekre 17 százalék,
  • a 30–39 évesek 15 százalékot adnak,
  • a 20–29 éves és 65 év felettiek aránya 12-12 százalék az összes új pozitív esethez képest.

A fiatalabbak arányának növekedéséről számolt be egy, a Telexnek nyilatkozó orvos is, erről itt olvashatnak bővebben.

Az országos oltási munkacsoport vezetője is a járványügyi helyzet súlyosságáról beszélt, bár az államtitkár beszámolója az oltási program sikeres haladásáról is szólt.

„Sajnos a járvány harmadik hulláma meredeken felszálló ágban van, a brit vírusmutáns gyorsan terjed” – mondta György István.

Az államtitkár szerint ugyanakkor az oltás „a lehető leggyorsabb ütemben, az országos terveknek megfelelően” halad, ezzel Magyarország az átoltottság arányát tekintve a második legmagasabb az EU-ban.

„Szerdától szerdáig összesen 500 ezer oltás beadása történik meg.

Továbbra is ütemesen haladunk az oltásokkal” – közölte György István, aki köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, és továbbra is regisztrálásra biztatta a lakosságot.

Eddig 1,15 millió ember kapta meg az oltást, közülük 327 428 a második vakcinát is. Az elmúlt másfél hét alatt félmillió embert oltottak be Magyarországon.

Ezen a héten 100 ezer AstraZenecát kapnak a háziorvosok – praxisonként 20-21 ember beoltására elegendőt –, a kórházi oltópontokon pedig Pfizer és Szputynik V áll a legidősebb regisztráltak rendelkezésére – mondta az államtitkár. Az időseket a háziorvosok értesítik, akik praxisonként 24 főt küldhetnek a kórházi oltópontokra, amennyiben állapotuk az ott kapható oltóanyag beadását indokolja.

A héten Modernával is oltanak tovább, „a Sinopharm-vakcinát mostanra eloltották” – mondta az államtitkár.

A lakossági oltási programon túl megkezdődött a rendvédelmi szervekben dolgozók, a rendőrök, katasztrófavédelemben és a határvédelemben dolgozók oltása is.

„A honvédség saját oltópontjain és oltóbuszain végzi az érintettek oltását”, a többiek oltópontokon kapják meg a vakcinát.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 606 esetben indult eljárás az elmúlt napon. A szabályozás novemberi bevezetése óta ez a szám elérte a 30 090-et.

A kijárási tilalom megszegése miatt 260 emberrel szemben indult rendőri intézkedés. Ezzel az érintettek száma 48 539-re nőtt a szabályozás novemberi bevezetése óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!