KSH: November vége óta háromszorosára nőtt az oltási hajlandóság

2021. március 4. – 19:05

frissítve

KSH: November vége óta háromszorosára nőtt az oltási hajlandóság
Fotó: Vajda János/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal november 30. óta készít felmérést arról, hogy a különböző korosztályokban hogyan változik az oltási hajlandóság hétről hétre. Az e heti adatok alapján az oltási hajlandóság növekedett.

A felmérés első hetében a válaszadók kevesebb mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizenharmadik hetében (a 2021. február 22-ével kezdődő héten) már a megkérdezettek több mint 42%-a (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták legalább az első oltást). Míg az első héten a válaszadók 36% volt elutasító az oltással kapcsolatban, a legutóbbin már csak a 27%-a. Azt írják, az oltási kedv növekedésében valószínűleg szerepet játszik a tájékoztatás erősödése és az oltási program előrehaladása.

Február utolsó hetében nőtt az oltási hajlandóság az egy héttel korábbi adatokhoz képest, a mérés kezdete óta pedig közel háromszor többen gondolják úgy, beoltatnák magukat, vagy már meg is tennék. A bizonytalanok aránya csökkent, de még mindig magas. Az előző héthez képest viszont a magukat beoltatni nem akarók aránya növekedett, 24,7%-ról 27,1%-ra.

A KSH szerint:

„Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.”

A megkérdezettek 83%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 78%-át a kormányzati kommunikáció, 77%-át az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, illetve 64%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. A válaszadók 53%-a viszont egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (69%) és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők (61%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, az elutasítóbbak közé a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek tartoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!