A WHO végleg kukázza a Trump által is favorizált „vírusellenes” csodaszert

2021. március 2. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint erősen ellenjavallt a hidroxiklorokin nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer használata a koronavírus okozta Covid-19 betegség gyógyítására, mert nincs számottevő hatása a betegség lefolyására, írja a Magyar Távirati Iroda.

A WHO ajánlásait megfogalmazó testület (GDG) szakértői a BMJ nevű brit orvosi szaklapban kedden közzétett jelentésükben azt javasolják, hogy az orvosok ne használják a koronavírus-járvány elleni harcban az eddig malária és néhány autoimmun betegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, és „nem érdemes” további kutatásokat végezni vele.

A szakértők ezt az „erős ajánlást” hat, összesen több mint hatezer ember részvételével végzett véletlenszerű kontrollkísérlet alapján adták ki.

A Reuters ezzel összefüggésen emlékeztet arra, hogy tavaly márciusban Donald Trump akkori amerikai elnök azt mondta, hogy a hidroxiklorokin fordulatot hozhat a koronavírus-járványban. Azt is mondta, hogy ő maga is szedte ezt a gyógyszert, holott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) úgy foglalt állást, hogy a hidroxiklorokin hatékonysága és biztonságossága nem bizonyított.

A betegeket kezelő orvosok és egészségügyi intézmények számára megfogalmazott WHO-ajánlás szerint a hidroxiklorokin „többé nem kutatási prioritás, és a forrásokat inkább más, ígéretesebb gyógyszerek vizsgálatára kell fordítani”.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tavaly május végén megjelent jelentésében írta azt, hogy az egészségügyi szakembereknek figyelemmel kell kísérniük a klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt, koronavírussal fertőzött betegek állapotát, tekintettel a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira.

Nem a hidroxiklorokin az egyetlen anyag, amivel kísérleteznek a kutatók (és a laikusok) a járvány ellen, és amit egyesek csodaszernek véltek vagy vélnek: a remdesivirhez is nagy reményeket fűznek, és emlékezetes az is, hogy Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó egy azelasztin-hidrokloridot tartalmazó orrspray-t ajánlott. Szintén nagy reményekkel indult útjára a bamlanivimab nevű gyógyszer is, amelynek hatásosságáról megoszlik a szakértők véleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!