Menczer Tamás: Épphogy tömeggyilkosnak nem nevezett minket az ellenzék a vakcinabeszerzések miatt

2021. március 2. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egész Európa a kínai és az orosz vakcinára vár, az EU-ban pedig nem született egyezség a vakcinaigazolványról, ezekről beszélt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az M1 műsorában, írja az MTI.

Menczer a vakcinákkal kapcsolatban azt mondta, hogy az oltóanyagokkal a legnagyobb probléma „nem az, hogy a kormány ne kötötte volna le őket, hanem az, hogy ezek nem érkeznek meg”.

Menczer reagált arra is, hogy az ellenzék többször kérte a kormányt a vakcinák ellenőrzésére, ahogy azt egy január végi közvélemény-kutatás is jelezte, Magyarországon ugyanis nagy a bizalmatlanság a keleti vakcinákkal szemben. Az ellenzéki választási szövetség követelte például azt is, hogy a kormány vonja vissza a 19/2021. kormányrendeletet, és az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül ne lehessen vakcinát engedélyezni Magyarországon. Ahogy arról itt írtunk, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös pénteki közleménye szerint a vakcinák engedélyezése ugyanis nem lehet politikai kérdés.

Menczer Tamás az ellenzék fellépésére azt mondta:

„Mindent mondtak rólunk, azt mondták, hogy emberkísérletet hajtunk végre, épp csak nem neveztek bennünket tömeggyilkosnak.”

Hozzátette, szerinte már az EU is belátja, hogy „a magyarhoz hasonló vakcinabeszerzést kellett volna folytatni”. Emellett „nettó hazugságnak” nevezte azt, hogy „a kormány szándékosan nem hívná le az uniós vakcinakeretet”.

Szerinte a kormány hatékonyságát mutatja, hogy „Magyarország a harmadik állam az EU-ban átoltottság alapján”, és kiemelte, hogy újabb orosz és kínai vakcinaadagok várhatók.

Ahogy arról reggel írtunk, a kormány az EU-s egyeztetések ellenére módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendeletet, és úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát. Erre Menczer azt válaszolta:

„Az EU-ban semmilyen megállapodás nem született eddig arról, hogy az oltásigazolvány kit és mire jogosít fel. Ez jelenleg úgy néz ki, hogy majd valamikor valakik kapnak valamit, ami valamire majd feljogosítja őket.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!