Müller Cecília fontosnak tartja, hogy a miniszterelnök példát mutasson az embereknek

2021. február 27. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét” – mondta az országos tisztifőorvos az MTI-nek.

Gyorsan és hatékonyan szeretnék beoltani a vakcináért jelentkezőket. Két és fél millióan regisztráltak az oltásra és azt szeretnék, hogy ők húsvét tájékára legalább az első adag vakcinát megkaphassák, ismételte meg a korábban többször elmondott információkat.

Minden adat a koronavírus-járvány nagyon intenzív terjedését mutatja, ugyanis a fertőzöttek és az elhunytak számában is jelentős emelkedés tapasztalható.

„A koronavírus-járvány harmadik hullámát a vírus azon különböző variánsai okozhatják, amelyek a korábbiaknál sokkal fertőzőképesebbek”

– mondta.

Az elmúlt héten folytatott szakmai egyeztetések eredményeként újra javasolta, hogy a járvány elleni védekezést irányítók feltétlenül kapják meg a védőoltást.

Müller Cecília elmondta, hogy az oltást külön javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Fontosnak nevezte, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak, így „minél többen éljenek az oltás felvételének lehetőségével, érkezzenek azok bárhonnan is. Emellett a kormány és az operatív törzs tagjainak beoltását is fontosnak tartja. Az oltások ugyanis reményt adnak arra, hogy kevés áldozattal záruljon a harmadik hullám és véget érjen a pandémia”.

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány elleni védekezést irányítók egészségének védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy az ország meg tudjon küzdeni a harmadik hullámmal. „Nagyon fontos, hogy a kormány és az operatív törzs tagjai egészségesek maradjanak, ezért feltétlenül indokolt a mihamarabbi beoltásuk” – tette hozzá.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 4948 új fertőzöttet találtak, és 107-en haltak meg a hivatalos itthoni statisztika szerint. 5282 embert ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője megfontolandónak nevezte a plázák és az iskolák ideiglenes bezárását. „Például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva – mondta.”

Orbán Viktor szerint a helyzet drámaian romlik, ezért emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban, és utazási korlátozásokat is ígért, „a határoknál mindenképpen szigorítani kell”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!