Felvetette a plázák és iskolák bezárását a járványügyi osztályvezető

2021. február 27. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Megfontolandónak nevezte a plázák és az iskolák ideiglenes bezárását Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hír TV Magyarország élőben extra című műsorában pénteken. Galgóczit, aki néha Müller Cecília országos tisztifőorvos helyett szokott beszélni az operatív törzs tájékoztatóján, a műsorban arról kérdezték, mit tanácsolna, ha őt kérdezné most az operatív törzs vagy a miniszterelnök.

Ő erre a kontaktusszám csökkentésének szükségességéről szólva felvetette, hogy „például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, posták, bankok maradjanak nyitva.” A visszakérdezésre megerősítette, hogy szerinte ez indokolt lenne.

„Hiszen a plázákban az emberek ott vannak, találkoznak, és annak ellenére, hogy hordják a maszkot, vagy a kézhigiéniás rendszabályokat betartják, azért az mégiscsak egy tömeges gyülekezési lehetőség, amely a fertőzés terjedését segítheti. És akár egy ilyen rövid ideig tartó periódus is látványos eredményeket hozhat a fertőzések számának csökkentésében” – mondta.

Az iskolák, illetve az alsó tagozatos osztályok esetében szintén kéthetes periódust vetett fel Galgóczi megfontolandó megoldásként. Szerinte hatékonyan szolgálná a járvány megfékezését, ha ennyi időre ezeken az évfolyamokon is digitális oktatásra állnának át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!