Müller: Bizonyított a kínai vakcina alkalmassága

2021. február 19. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk” – mondta Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. „Továbbra is jellemzően a krónikus megbetegedésekben szenvedőket érinti akár végzetesen is ez a betegség.” Az országos tisztifőorvos szerint éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzési számok csökkenjenek.

„A mutáns törzsekkel együtt ismét elindult felfelé a napi fertőzöttek száma, és sajnos az aktív fertőzöttek száma is növekszik.”

A napi adatokról a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor már beszámolt: 3093 újabb fertőzöttet találtak, 110-en haltak meg az elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzöttként, kórházban pedig 4024-en vannak, míg lélegeztetőgépre 352 főt kellett tenni. Legutóbb január 7-én emelkedett háromezer fölé a napi új fertőzöttek száma. A járvánnyal összefüggésben eddig 14 145 ember halt meg Magyarországon.

Folytatódik a második körös oltás az egészségügyben

A gyógyultak száma jelenleg 302 689 fő, az aktív fertőzöttek száma 80 282. 4024 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 352-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 391 821 fő kapott oltást, közülük 152 432 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu. Az adatok alapján 22 660 tesztet végeztek.

Hamarosan jöhet a kínai vakcina jóváhagyása

Magyarországon már ötféle vakcina van jelen, beleszámolva azt az 550 ezer Sinopharm-vakcinát is, amely Kínából érkezett.

A vakcinaszállítmánynál valamivel később, de kielégítő részletességű dokumentációt kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), így az intézmény szerint „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése” – mondta Müller.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megkapta erről az értesítést, így Müller szerint az intézet hamarosan jóvá hagyhatja a kínai vakcina „emberi alkalmazását”.

Müller megerősítette, hogy a várandós nők beoltásához továbbra sincs elég adat, így esetükben a semelyik vakcina alkalmazását nem javasolják.

Az országos tisztifőorvos ismételten mindenkit arra ösztönzött, hogy regisztráljon az oltásra. Minden, már engedélyezett vakcina alkalmas arra, hogy a betegség végzetes szövődményeivel szemben védelmet nyújtson. Elismerte, hogy elméletben lehetségesek allergiás reakciók, ám ezek nagyon ritkák, és mértékük elhanyagolható az oltás hasznához képest. Az oltópontokon egyébként ezért is kell az oltás után 25-30 percet jelen lenni, hogy ezeket az esetleges reakciókat még a helyszínen láthassák és szükség esetén elláthassák a szakemberek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A sajtó által beküldött kérdések között elhangzott, hogy vakcinánként mennyi adag érkezett Magyarországra:

  • Müller összesített adattal szolgált, eszerint 1 474 715 adag vakcina érkezett Magyarországra, ami tehát 737 267 fő beoltására elegendő. Ennek „60 százaléka nyugati típusú vakcina, 40 százalék keleti beszerzésből származik”. Müller ígéretei szerint a hivatalos oldalakon közre fogják tenni, hogy mennyi vakcina érkezett típusonként.

Kiss Róbert rendőr alezredes az előírások betartásával kapcsolatos napi adatokról számolt be:

Eszerint a maszkviselés szabályainak megszegése miatt a rendőrök 143 személy ellen intézkedtek. Az előírások bevezetése óta hasonlóra eddig 25 556 esetben került sor.

A kijárási tilalom megszegése miatt az elmúlt napon 367 esetben kellett intézkedni. Az előírást november 11-i bevezetése óta eddig 39 708 esetben sértették meg.

Tiborszálláson egy presszót ideiglenesen bezártak, mert egy ember ott alkoholt fogyasztott, akit az ott dolgozó személy szolgált ki.

– Kiss Róbert. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata nem kommentálta a történteket. Az általánosságban tudható, hogy a korlátozással kapcsolatos rendelkezések értelmezése szerint vendéglátóipari egység csak étellel szolgálhat ki, azt is csak elvitelrem itallal azonban nem. Annak ugyanakkor nincs akadálya, hogy a személyzet az ilyen lehetőséget nem nyújtó vendéglátóipari egységben tartózkodjon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!