Ne aggódjon, nem kell 2023-ig várnia az oltásra

2021. február 17. – 15:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon is javában zajlik már a koronavírus elleni oltások beadása, azt azonban egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hogy a regisztráltak közül ki mikor kerülhet majd sorra – pláne úgy, hogy a napokban egy csomó olyan ember is kapott értesítőt az oltásról, akinek ránézésre nem kellett volna. Ezt a káoszt próbálja némileg rendbe szedni az interneten egyre jobban terjedő, magyar fejlesztésű Covid-19 Oltási Sorrend Kalkulátor, de hiába lett szépen megcsinálva,

igazából nem sok értelme van az egésznek.

Elszomorító számok

A Veronai Egyetem PhD-hallgatója, Pál Tibor által megalkotott kalkulátor nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy a segítségével az ember megtudhatja, hogy Magyarországon a COVID-19 vakcina beoltására várakozók közül körülbelül mikor kerül rá a sor. Ehhez a magyar kormány által nyilvánosságra hozott prioritási sorrendet, a Központi Statisztikai Hivatal hetente frissülő oltási hajlandóság felmérését és a már beoltottak számának alakulását veszi alapul. Ha valaki például 25 éves, és minden kérdésre nemmel válaszol a kalkulátorban, az

azt a meglehetősen lesújtó választ kapja a kérdésére, hogy legalább 2 589 967 ember van még előtte a sorban, és várhatóan 2023. február 4. és 2023. május 5. között kaphatja meg az oltást.

A kalkulátor ezt úgy számolja ki, hogy fogja az újonnan beoltottak hétnapos mozgóátlagát (ami jelenleg 50 561), majd hozzáveszi ehhez a biztos oltásfelvevők arányát (ami most éppen 38 százalék). Ebből már feltűnhet az embernek, hogy van az egészben valami különös, a jelenlegi trendekből kiindulni ugyanis nagyjából olyan, mintha egy focimeccs tizedik percében tapasztalt 1-1-es állás alapján azt jósolnánk, hogy 9-9 lesz a végeredmény.

A kalkulátor paramétereit persze folyamatosan frissítik a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, de egy adott időpontban ettől még aligha lehet belőle akár megközelítőleg pontos becsléseket kiolvasni arra vonatkozóan, hogy mikor fognak beoltani bennünket.

Jól működik, de nincs sok értelme

A Telex Ferenci Tamás biostatisztikust, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai munkacsoport tagját is megkérdezte az ügyben, aki szerint a kalkulátor önmagában ugyan teljesen rendben van, de sajnos nem sok értelme van az egésznek. Mint mondta, amennyire kívülről meg tudja ítélni, minden fontos információt beleraktak, és kulturáltan meg van csinálva az oldal, de hiába szöszmötölünk azzal, hogy hány éves valaki, milyen típusú átlagot használunk, mennyi az oltási hajlandóság,

végső soron az az egy dolog számít meghatározó módon, hogy mennyi vakcina van, illetve lesz.

Ehhez a kalkulátor a historikus adatokat veszi alapul, de ez nagyon rossz kiindulási pont, hiszen még a nyugati vakcináknál is tudjuk, hogy a kapacitás fel fog kúszni, tehát ez biztosan csak nőni fog. Ezen túl ráadásul ott van még az orosz és a kínai vakcina is, ahol pláne nem lehet tudni, hogy mikor mennyi jön belőlük. Azt pedig az oldal semmilyen eljárással nem tudja előre jelezni, hogy mondjuk érkezik-e egy szállítmányban ötszázezer kínai vakcina, amit rögtön be lehet adni. Mint Ferenci mondta, emiatt értelmes előrejelzést nem lehet tenni, olyan pontosságút pedig, hogy 2023. február 4. (nem 3. vagy 5.) után fogja valaki megkapni, végképp nem.

„Azt mindenesetre szépen mutatja az oldal, hogy a különböző érkezési ütemek és oltási hajlandóságok mellett mennyi időt vesz igénybe az egyes csoportok immunizációja, ami a közvélemény számára is fontos információ, és mindenképp dicséretes, hogy valaki ingyen, hobbiból fejleszt egy erről tájékoztató oldalt, amit a hatóságoknak már rég meg kellett volna tenniük”

– tette hozzá Ferenci.

Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan milyen ütemben érkeznek majd a vakcinák Magyarországra. Az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa, Sztella Kiriakídisz a hétvégén például arról beszélt, hogy szeptember végére legalább 700 millió, mindkét dózist magába foglaló vakcina lesz elérhető az Európai Unióban, amely több mint elegendő ahhoz, hogy beoltsák az uniós népesség 70 százalékát.

Kiriakídisz korábbi becslése szerint június végére 300 millió adag vakcina állhat majd rendelkezésre, de azzal, hogy kedden kiderült, hogy március közepétől a Johnson & Johnson vakcináját is engedélyezhetik az EU-ban, ez a szám valószínűleg még feljebb kúszik majd. Az Európai Unió októberben 400 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson-vakcinából, Magyarország ebből 4,36 milliót. Az uniós oltási programról és arról, indokolt-e az Európai Bizottságot hibáztatni a vakcinák érkezési sebességéért, itt írtunk bővebben.