Március közepétől már a Johnson & Johnson vakcináját is engedélyezhetik az EU-ban

2021. február 16. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Johnson & Johnson gyógyszeripari óriásvállalat engedélyt kért az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), hogy a koronavírus elleni vakcinájukat már március közepétől használni lehessen az Európai Unióban – közölte kedden az EMA.

Közleményében az EMA azt írja, kérelmet kaptak a vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyezéséhez (CMA). A szervezet Humán Gyógyszereket Értékelő Bizottsága (CHMP) gyorsított ütemterv alapján fogja értékelni a vakcinát, és várhatóan március közepén fognak véleményt mondani az oltóanyagról. Az EMA már december eleje óta vizsgálta a vakcina néhány adatát, emiatt lehetséges az, hogy pár héten belül dönthetnek az engedélyezéséről. Ha arra a következtetésre jutnak, hogy az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat, akkor javasolni fogják a CMA megadását.

Ezután az Európai Bizottság napokon belül határozhat arról, hogy az összes EU- és EGT-tagállamra érvényes CMA-t ad-e ki a Johnson & Johnson vakcinájára. A világjárvány kitörése óta ez a negyedik CMA-kérelem, amit az EMA kapott koronavírus elleni védőoltásokra. Korábban a BioNTech-Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinák használatát engedélyezték az unióban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a Johnson & Johnson vakcinájáról szóló hírt, és kijelentette, hogy Brüsszel készen áll az engedély megadására, amint az EMA erre zöld jelzést ad, írja az AFP.

A Johnson & Johnson január 29-én jelentette be, hogy befejeződött a vakcinájuk tesztelésének harmadik fázisa. Nyolc országban, több tízezer emberen végrehajtott tesztelése alapján a vakcina 66 százalékban volt eredményes a Covid-19 ellen, ezen belül 85 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a súlyos fertőzéseket, és 100 százalékos eredményt ért el a halállal fenyegető súlyosságú fertőzések ellen. A vakcina az amerikai tesztalanyok 72 százalékánál biztosította a védettséget, de Dél-Afrikában, ahol a koronavírus egy különösen fertőző mutációja terjed, hatékonysága csak 57 százalékos volt.

Hasonló regionális eltéréseket mutatott egyébként a tesztelés harmadik fázisát szintén a héten lezáró amerikai Novavax vakcinája is. Ahogy az az eredményekből rögtön látszik, a Johnson & Johnson vakcinája nem olyan hatásos, mint a korában már engedélyezett, 90 százalék feletti eredményeket produkáló oltások, azonban megvannak a maga erényei: az immunizációhoz elég belőle egy adag és a tárolása is egyszerű, három hónapig eláll egy hűtőszekrényben.

Az Európai Unió októberben 400 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson-vakcinából, Magyarország ebből 4,36 milliót. Az uniós oltási programról és arról, indokolt-e az Európai Bizottságot hibáztatni a vakcinák érkezési sebességéért, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!