A kormány megválaszolta, miért lehetnek nyitva a kaszinók, ha az éttermek nem

Másolás

Vágólapra másolva

A járványügyi korlátozások egyik különös anomáliája, hogy míg az éttermeket, mozikat, fitnesztermeket (legalábbis elvileg), állatkerteket és a legtöbb, szabadidős programlehetőséget kínáló helyet nem lehet látogatni, addig a kaszinók továbbra is nyitva lehetnek. Erről a helyzetről a korlátozások novemberi bevezetésekor egy értelmetlen infografikával is megemlékeztünk:

Grafika: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Grafika: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A kaszinók iránti látszólagos kivételezésre Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője is rákérdezett Varga Mihály pénzügyminiszternél: „A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a vendéglátóipari egységeket bezárták, azzal az indokkal, hogy nem tudnák az emberek betartani a megfelelő védekezési intézkedéseket, valamint a 1,5 méteres távolságtartást. A kaszinók viszont továbbra is üzemelhetnek és fogadhatnak vendégeket mindennap 19 óráig. Ezzel kapcsolatban tisztelettel kérdezem, hogy a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak? A kaszinókban nem vonatkoznak az emberekre a járványügyi szabályok?” – olvasható a február 1-jén benyújtott írásbeli kérdésben [pdf].

A válasz [pdf] kedden, azaz bő két héttel később érkezett meg, és nem a pénzügyminiszter, hanem Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár jegyzi. A lényegi eleme pedig az, hogy

a kaszinók nem minősülnek vendéglátóipari egységnek.

A kérdés célja szempontjából ez talán kevésbé fontos megállapítás, de mivel Ungár kérdésében valóban szerepelt, hogy miért lehetnek nyitva a kaszinók, amikor „minden más vendéglátóipari egységet bezártak”, technikailag valóban válaszol a felvetésre.

Fónagy János hozzáteszi még, hogy a kaszinók is csak úgy maradhatnak nyitva, ha betartják a járványügyi védelmi intézkedéseket. Ezen kívül az országban működő 11 kaszinót is legkésőbb 19 órakor be kell zárni, amit a szerencsejáték-felügyeleti hatóság folyamatosan ellenőriz – zárul a válasz.

A kormány barátainak kedves üzletág

A kaszinóbiznisznek hagyományosan jó a fekvése a kormánynál. A korábbi kaszinókirály, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála után a kaszinóbirodalma tavaly áprilisban két kormányközeli üzletember érdekeltségébe került: az öt fővárosi kaszinót üzemeltető Las Vegas Casino Zrt.-t egy Garancsi Istvánhoz és Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz köthető cég vette meg.

Garancsi István az építőiparban sikeres Market Építő Zrt. és a Mol Fehérvár FC futballklub résztulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, a Forbes február elején közzétett listája szerint a 23. leggazdagabb magyar. A kaszinóbizniszben soproni kaszinótulajdonosként is érdekelt. A Market januárban Mészáros Lőrinc egyik cégével közösen nyerte el a Citadella felújítására kiírt, 20 milliárd forintos megbízást.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Habony Árpád üzlettársa és bajtársa, korábban a Fidesz-agytröszt Századvég többségi tulajdonosa volt, és egyébként Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. Londoni nagykövetként is szolgált, akkoriban szállt be az orosz metróbizniszbe is.

A kaszinókoncessziókat kiíró Nemzeti Koncessziós Iroda a Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézménye, azaz Rogán Antal kabinetfőnök felügyelete alá tartozik, vezetője november óta Rogán korábbi helyettes államtitkára, Csonka Ernő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!