Operatív törzs: Egyszerűen nincs elég vakcina az országban

2021. február 8. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőig 35 299 idős embert oltottak be az oltópontokon és a háziorvosoknál, a program a héten is folytatódik, ütemét azonban egyelőre korlátozza a beérkező oltóanyagok mennyisége. „Egyszerűen nincs elég vakcina az országban” – jelentette ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István, megjegyezve, hogy az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak kampányszerű oltása véget ért. Az országos oltási munkacsoport vezetője szerint a vakcinák korlátozott száma miatt a pontos elosztásról a megyei oltási bizottságok döntenek, egyeztetve a háziorvosokkal.

„A rendelkezésre álló vakcinából továbbra is kevés van”, így csak ütemezve és kis szakaszokban tudnak haladni, amíg nem jönnek meg „a több százezres vakcinaszállítmányok” – mondta a szakember.

A múlt héten ezer háziorvos kapott tíz-tíz ember beoltására elegendő Moderna-vakcinát, amikkel most a legidősebb – és a hivatalos oldalon regisztrált – személyek oltása zajlik.

Ugyanakkor a héten már a harmadik fajta vakcinából, a brit AstraZenecából is érkezett szállítmány Magyarországra. Ezzel szombattól megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása: a krónikus betegségek alatt a szív- és érrendszeri betegségek, krónikus tüdő- és vesebetegségek, daganatos betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség értendők, de ebbe a körbe tartozik mindenki, aki szervátültetésen esett át – közölte György István.

Választhat: kéri vagy sem

A hétfői adatok szerint 1160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 377 655 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. 65 koronavírus-fertőzött halt meg az elmúlt 24 órában, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent, a gyógyultak száma pedig jelenleg 281 839 fő. Most 3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen – írja a járványügyi kormányzati tájékoztató oldal.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat.

A tájékoztatón elhangzottak szerint kedden újabb Pfizer–BioNTech-szállítmány érkezik, és a hét második felében újabb szállítmány esedékes a Moderna vakcinájából is. „Ezek a jövő hét elején lesznek felhasználhatók” – mondta György István, megjegyezve, hogy „nem kap minden vakcinából minden háziorvos”.

Így tehát „az EU-tagokhoz hasonlóan azt a választást nem tudjuk biztosítani”, hogy az oltóponton az oltást igénylő személy „rámutat, hogy melyik vakcinát kéri”.

  • Az oltandó személy azt döntheti el, hogy kér-e egyáltalán oltást;
  • az oltóponton pedig arról, hogy elfogadja-e azt az oltóanyagot, amely ott rendelkezésre áll.

„A vakcinák egyformán biztonságosak és alkalmasak az immunizáció elérésére” – mondta a szakember.

Eközben elmondása szerint a kórházi oltópontokon már az orosz Szputnyik V-t használják: jelenleg 3000 ezer ember oltására elég bevizsgált vakcina áll rendelkezésre, 20 ezer adag bevizsgálása pedig folyamatban van a Nemzeti Népegészségügyi Központban.

Müller Cecília: Alkalmas minden oltás

Az összes engedélyezett oltás alkalmasságáról és hatékonyságáról számolt be Müller Cecília is, aki nemrég véletlenül Hadházy Ákosnak is elküldte a független képviselő kérdésének elutasítására adott hivatalos választ érintő, kollégáknak szánt megjegyzését.

A tisztifőorvos szerint minden Magyarországon engedélyezett, használt vakcina alkalmas arra, hogy a fertőzés komoly szövődményeitől és a halálos kimeneteltől megóvja a beoltottakat. Eddig 107 592 ember kapta meg második oltását is, az ő esetükben hét-tíz nap múlva alakul ki a védettség.

„Örömmel tájékoztathatom önöket, valamennyi paraméter vonatkozásában megfelelőnek találtuk a Szputynik V vakcinát” – mondta Müller. Ugyanakkor az oltási bizottság úgy döntött, hogy krónikus betegeket egyelőre nem oltanak az orosz vakcinával, bár Oroszországban a vakcina használatánál nincs ilyen korlát. „Az ismeretek bővülésével az alkalmazási előirat is változhat” – mondta a tisztifőorvos. „Célunk az, hogy a bizalom megmaradjon a vakcinák iránt.”

Minden esetben az oltóorvos dönti el, hogy melyik vakcinával oltja azt a személyt, akinek krónikus betegsége van – közölte Müller, megjegyezve, hogy az első oltást Magyarországon. Az első oltást már a lakosság 3 százaléka kapta meg, az EU-ban az átlag jelenleg 2,7 százalék – mondta Müller. „A járvány zajlik, itt van velünk. Egyik vakcina sem ad százszázalékos védelmet, de rendkívül jó hatásfokról számoltak be a különböző közlemények.”

Ha a betegségtől nem feltétlenül, a súlyos szövődményektől és a halálos következményektől bizonyosan megvéd az oltás – hangsúlyozta Müller.

Ausztria változtat a belépésen

A tájékoztatón beszámoltak arról is, hogy február 10-től változik az Ausztriába való belépés protokollja:

  • a határátlépés előtt online kell regisztrálni;
  • a beutazás után tíz nap hatósági karantén következik;
  • öt nap után azonban lehet kérni ingyenes PCR- vagy antigéntesztet.

A szabályozás nem érvényes a következőkre: ingázókra, mezőgazdasági, erdőgazdasági munkát végzőkre, azokra, akik csak átutaznak az országon, vagy sürgősségi orvosi ellátás miatt érkeznek az országba.

Még kérdés, meddig véd az oltás

„Erre nem tudunk még válaszolni” – mondta Müller arra a kérdésre, hogy az oltásra évről évre szükség lesz-e, vagy az oltással végleg meg lehet szabadulni a koronavírustól. Müller szerint a vírusról folyamatosan gyűlnek az ismeretek, és a helyzet az újabb mutációkkal változhat, a helyzetet folyamatosan figyelni kell. Elméletileg lehetséges, hogy évről évre oltakozni kell, de lehet, hogy a vakcina több évre is védelmet nyújt. „Ezt valószínűleg csak visszamenőleg fogjuk igazolni látni.”

A szervtranszplantáción átesettekkel kapcsolatban elmondta: ők a védendő csoportba tartoznak, de nem mindegy, mennyi idő telt el az átültetés óta. Az oltásról minden esetben a kezelőorvos és az oltóorvos konzultációja után lehet dönteni.

Ha az első oltáson már átesett személy második oltása valamilyen betegség miatt csúszik, akkor meg kell várni a gyógyulást Müller arra kérte az egyszer már beoltottakat, hogy jelezzék előre, ha betegség miatt nem tudnak megjelenni a már megadott második időpontban, mert akkor az ő helyükre újabb oltandókat tudnak behívni, egyúttal újabb időpontot is tudnak adni annak, aki betegsége miatt később kapja meg második oltását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!