Az AstraZenecával kezdődik a 60 év alatti krónikus betegek beoltása

2021. február 5. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

15 ezer regisztrált idős kapta meg az oltást a szélesebb körű immunizálás első napján. Ebből 5500 adag volt a Moderna oltóanyaga. „Az oltás pénteken, a hétvégén is a jövő héten is folytatódik” – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője közölte, hogy hamarosan tovább bővül az oltóanyagok palettája, mert a Pfizer–BioNTech és a Moderna mellett megjelenik az oxfordi AstraZeneca is. Az első szállítmány 20 400 ember beoltására elegendő, ezt a 60 év alatti, krónikus betegségben szenvedők beoltására használják fel. Az oltóanyag szintén két oltás után biztosítja a védettséget, a két oltás között 4–12 hétnek kell eltelnie. Ez a hosszú idő könnyebbé teheti az oltás lebonyolítását, ahogy az is, hogy az oltóanyag +2 és +8 fok között tárolható.

A járványügyi adatokról néhány órával korábban Orbán Viktor számolt be a Kossuth rádióban: eszerint az elmúlt 24 órában 1576 új fertőzöttet regisztráltak, 98 ember meghalt, 3638 embert kezelnek kórházban, 302 ember van lélegeztetőgépen – sorolta a kormányfő, aki szerint megállt a helyzet javulása, inkább stagnálásról, némi romlásról lehet beszámolni.

Áprilisra kétmillió átoltott?

A kormányfő szerint több mint 264 ezer embert oltottak be Magyarországon legalább egyszer, több mint 90 ezret pedig már kétszer. Március elejére a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen kevesebb mint hat hónapja átesettek több mint 1 millióan lesznek. Március 15-re minden 60 év feletti állampolgár be lesz oltva azok közül, akik regisztráltak. Április elejére 2 millióan lehetnek az oltottak és a fertőzésen átesettek. Orbán szerint ez már jól néz ki, ezzel lehet kezdeni valamit. A számok szerinte a nagy valószínűséggel beérkező vakcinaszállítmányokhoz vannak igazítva.

A szélesebb körű – elsőként az időseket érintő – oltás csütörtökön indult meg, erről videóriportunkat itt tekintheti meg. A tömeges oltás csütörtökön valóban elindult, a 4600 felnőtt háziorvosi praxis közül egyelőre 1080-ban kezdődhetett meg az idős emberek beoltása a Moderna vakcinájával. Egyelőre azonban az oltás gördülékeny lebonyolítását vakcinahiány és szervezési problémák hátráltatják. A Telex több olyan háziorvossal beszélt, aki kénytelen volt arról értesíteni pácienseit, hogy ma mégsem tud oltani, mert nem kapott vakcinát. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

A Müller Cecília tisztifőorvos nélkül tartott sajtótájékoztató rendkívül rövid volt, mindössze ötperces. A résztvevők szerint azért nem indokolt felolvasni egyet sem a sajtó által beküldött kérdésekről, mert azokra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem sokkal korábban válaszolt a kormányinfón. Ezekre elvétve kaptunk választ.

Ezek voltak a Telex előre beküldött kérdései a héten

  • Meg tudja-e erősíteni, hogy egy miniszter menyasszonya – azóta már felesége – és családja 95 százalékos hitellel vett 1,6 milliárd forintért földeket, a vásárláshoz pedig a hitelt meg egy állami bank adta? Az ügy során konkrétan néhány héttel az esküvő előtt több mint 1022 hektárnyi területet vettek meg több mint másfél milliárd forintért Északkelet-Magyarország hegyei között, a vételár 95 százalékát ezekben az esetekben is a Budapest Banktól kapott kölcsönből fedezték. Etikusnak tartja-e ezeket a vásárlásokat, valamint az állami pénzintézet eljárását, még ha törvényesnek is tekinti? Indul vizsgálat az ügyben?
  • Elfogadható-e a magyar kormány számára, hogy a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter több, jelentős értékű budai ingatlan 2020-as megszerzéséről úgy nyilatkozott vagyonbevallásában, hogy azok ingyenesen kerültek a birtokába? Indul-e vagyonosodási vizsgálat Mager Andrea ingatlanszerzéseit vizsgálva? Ha nem, miért nem?
  • Maradhat-e helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen Szalay-Bobrovniczky Vince? A politikusról a napokban írtuk meg, hogy bécsi nagykövetként ittasan, a gyerekeivel a szolgálati autójában karambolozott az osztrák fővárosban, a balesetről pedig többször is elhallgatta a saját ittasságára vonatkozó információt a Külügyminisztérium elől. Gulyás Gergely morálisan elfogadhatónak tartja-e ezt a magatartást? Bízik-e ezek után is a beosztottjában? (Erre formálisan reagált Gulyás pénteken.)
  • Hogy állunk fecskendőkkel? Előfordulhat, hogy Magyarországon is hiánytermék lesz ez, mint más országokban? (Erre szintén volt formális, de a lényeget megkerülő válasza Gulyásnak.)
  • Mi az oltási ajánlás kismamáknak/szoptató nőknek/gyereket tervezőknek?
  • Ha a várandós vagy gyermeket tervező nők nem is kapnak védőoltást, miért nem oltják be a velük egy háztartásban élőket, hogy így védjék őket? Németországban ez az oltási rend része.
  • Mennyire tartják a járványügyi szabályokkal összeegyeztethetőnek az úgynevezett „elviteles” alkoholos ital – forralt bor, sör – árusítását, adott esetben annak közterületi – például a vendéglátó egységek közelében, gázmelegítő alatti – fogyasztását?
  • Szabályos-e, hogy vendéglátóipari egységek elvitelre árusítanak alkoholt (röviditalt, sört, forralt bort)?
  • Szabályos-e, hogy ezt a vásárlók az üzlet elé kitett könyöklőknél fogyasztják el?
  • Ha nem, kinek a felelőssége ez: a bolté, vagy a vásárlóké?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!