Napi félmillió embert is oltanának az oltási terv szerint

2021. február 5. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 444.hu megismerte a program eddig nyilvánosságra nem került részeit, így kiszámolhatóvá vált, nagyjából mikor, ki juthat vakcinához.



Napi félmillió embert, 7189 oltóhelyen – kórházakban és orvosi rendelőkben – tudnának beoltani Magyarországon, amint a vakcinaszállítmányok lehetővé tennék a tömeges oltási fázist – derül ki a 444.hu által megismert, mellékletekkel együtt 80 oldalas oltási tervből, amelyet többszöri állampolgári, újságírói, vagy éppen ellenzéki kérésre sem adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A portál azt írja, az oltási terv részletesebb változatából azt is meg lehet tudni, hogy mennyien vannak a különböző oltási csoportokban. Ezt összevetve az országba érkezett oltóanyaggal azért nagyjából ki lehet számolni, hogy ha minden arra jogosult igénybe veszi a vakcinát, mikor kerül sor az egyes társadalmi csoportokra.

Arról már év elején írtunk, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ december 31-én töltötte fel honlapjára az oltási tervet, pontosabban abból egy kivonatot. Ebben már látszott egyfajta menetrend, de most tehát már az is kiderült, hányan szerepelnek az egyes csoportokban az állami nyilvántartás szerint:

  • Egészségügyi és egészségügyben dolgozók: 172 600 fő
  • Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek: 146 483 fő
  • A Covid-19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A 60 éven felüli krónikus betegség(ek)ben szenvedők. A 90. életévét betöltöttekkel kezdődik az oltás, majd lefelé következnek az életkori kategóriák, majd a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozók következnek: 1 756 528 fő
  • A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az operatív törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők. Rendvédelmi szervek: 83 000 fő, honvédelmi szervek: 25 155 fő, a védekezésben résztvevő nem egészségügyi vagy egészségügyben dolgozók (pl. az operatív törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők): kb. 1000 fő
  • A közigazgatási szervek azon tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel: 277 200 fő
  • 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek: 470 928 fő
  • Kritikus infrastruktúrában dolgozók: 405 érintett üzem, 31 000 fő
  • Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak: 4 380 000 fő

A 444.hu arra is emlékeztet, jelenleg a harmadik fázisnál tartunk, csütörtökön kezdték ugyanis oltani a 80 év felettieket. Még hátra vannak a 70-esek és a 60-asok, ezért is volt meglepő, hogy szerdán a honvédelmi miniszter bejelentette, hamarosan kezdődhet a katonák oltása.

Magyarországon december 26-án kezdődött meg a koronavírus elleni oltás, először egészségügyi dolgozók kapták meg, péntek reggelig összesen 264 ezer ember jutott vakcinához, de már azt is tudni, hogy a magyar fociválogatott tagjai és az olimpikonok eközben soron kívül jutnak oltáshoz. Pénteken bejelentették azt is, hogy hamarosan 20 ezer ember oltására elég AstraZeneca vakcina érkezik, amivel a 60 évnél fiatalabb, krónikus betegségben szenvedőket fogják oltani. Ezek szerint korábban, mint ahogy lezárnák a 60 felettiek oltását.

A most nyilvánosságra került, eddig titkolt terv értelmében az oltási folyamatokat két szakaszra osztották. Az első, ütemezett szakasz addig tart, amíg lassan érkeznek az oltóanyagok, a tömeges szakasz pedig akkor kezdődik, ha egymillió vagy több embernek elég vakcina van az országban. Az előbbire 5878, utóbbira 7189 oltóhellyel számolnak kórházakban, szakrendelőkben és háziorvosi rendelőkben. Ha több vakcina van, mint amennyit a teljes egészségügyi kapacitás bevonásával fel tudnak használni, bevonhatják a szavazóköri helyiségeket is, ezekből 10 278 van.

Az ütemezett szakaszban naponta 205 ezer, a tömeges szakaszban pedig 512 ezer embert tudnak beoltani.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!