Csütörtöktől vasárnapig oltanak majd a háziorvosok, íme február első hetére az oltási terv

Másolás

Vágólapra másolva

Több tízezer idős embert oltanak be február legelső hetében, csak olyanokat, akik már regisztráltak az oltásra, mondta vasárnap György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az M1-en.

FRISSÍTÉS vasárnap 19.20-kor: Kiderült, hogy nem érkezett elég vakcina. A Híradó számolt be erről, de nem árulták el, mennyivel kevesebb jött a várt 1800 ampullához képest, amivel a tervezett 18 ezer idős embert be tudják oltani. Így jelenleg nem tudni, hány embernek lesz elég a friss szállítmány.

A folyamat előkészítéseként kaptak a háziorvosok egy levelet, amiben a legidősebbek oltási programját ismerteti velük január 29-i keltezéssel Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

Egy háziorvos elküldte a levelet a Telexnek, amiben van némi ellentmondás azzal kapcsolatban, hogy egy előre meghatározott sorrend szerint kell-e oltaniuk a háziorvosoknak, mérlegelési lehetőség nélkül vagy priorizálhatnak az idős, oltakozni vágyók között.

Íme a levélből a két, látszólag ellentmondó részlet:

  • „A jelen levelemmel egyidejűleg az e-Jelentés rendszeren keresztül megküldjük az Ön praxisába tartozó azon személyek listáját, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva védőoltásra regisztráltak. A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is.” (…)
  • „A vakcináció megszervezése során a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani. A végleges oltási sorrend felállításánál szükséges az Ön személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról. A háziorvos hatásköre tehát eldönteni a regisztrált idős személyek olthatóságát.”

A levélből kiderül az is, hogy az idős emberek értesítése után csütörtöktől vasárnapig, azaz február 4-7.-ig oltanak a háziorvosok, továbbá az is, hogy vannak olyan személyek is a listán (nem sokan), akik nem az adott háziorvos praxisához tartoznak, de hozzájuk osztották be őket, mert amúgy nincs háziorvosuk.

Egyfelől tehát úgy fogalmaz a levél, hogy „a vakcinák várható érkezése alapján az oltások kezdő időpontja 2021. február 4. csütörtök, befejezése: legkésőbb február 7. vasárnap.”

Másfelől azt is írják, hogy ha kell, akkor munkaidő után is, egész héten oltsanak. „Adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.”

El kell menni az oltóanyagért

Az oltást megelőzően a háziorvosok az oltóanyagot (egy ampulla Moderna) és az oltásokhoz szükséges fecskendőket, tűket a megyei kollegiális szakmai vezető külön értesítése alapján a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetik át.

Az is kiderül a levélből, hogy minden háziorvos még 6-6 személyt kiválaszthat, akik pedig Pfizer vakcinát kapnak, egy Pfizer ampullában hat személy oltására elegendő oltóanyag van.

„Emellett kérjük, hogy a listán megjelölt védőoltásra regisztrált gondozottjai közül további 6 főt válasszon ki, akik a megyei kórházi oltóközpontban kapják meg a Pfizer által gyártott védőoltást, ahová betegszállító igénybevételével oldható meg eljuttatásuk ugyanezen időtartam alatt (2021. február 4-7.). A betegszállítás elrendelése az Ön feladata, az oltandók be- és hazaszállítását a betegszállító szolgáltatók végzik. Egyidejűleg 6 személy oltása szervezhető meg ebben a formában (sem több, sem kevesebb), amit a praxisok együttműködésével is meg lehet oldani, tekintettel arra, hogy egy ampulla Pfizer vakcina 6 adag oltóanyagot tartalmaz.”

Csak pontosan, szépen

Arra is felhívják a háziorvosok figyelmét a levélben, hogy a vakcina romlandó, ezért legyenek nagyon pontosak és figyelmesek a szervezésnél.

„Az oltási beosztást tehát úgy kell megszervezni, hogy egy Moderna-vakcina ampulla 10 személy oltását teszi lehetővé, a megmaradó mennyiség központi visszaszállítására vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség. Ezért szükséges, hogy a regisztráltak oltási beosztását ezen szempontok figyelembevételével szervezze meg.”

A háziorvosoknak küldött levél és oltási terv teljes szövege (a kiemelések az eredeti levélből valók)

Valamennyi háziorvos részére, Székhelyén

Tisztelt Doktornő!

Tisztelt Doktor Úr!

A COVID 19 pandémia miatt kialakult egészségügyi válsághelyzet kezelésének és mielőbbi megszüntetésének alapvető feltétele, hogy a lakosság jelentős része a szükséges védőoltást megkapja. A védőoltások ütemét azonban jelentős mértékben meghatározza az országba érkező és rendelkezésre álló vakcina. Magyarország elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények után elkezdődhet a védőoltásra regisztrált legidősebb honfitársaink védőoltása. Ebben számítunk a háziorvosokra, akik az egész világon példaértékű magyar védőoltási rendszer bástyái. A háziorvosok munkája, szakértelme, tapasztalata nélkülözhetetlen lesz hazánk történetének egyik legnagyobb védőoltási akciójában.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet értelmében a háziorvosi rendelők oltóhelynek minősülnek, illetve a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet szerint a háziorvos feladati közé tartozik a védőoltások beadása és azzal kapcsolatos tennivalók ellátása. Ennek értelmében a következő feladatokról tájékoztatjuk Önt.

Február első hetében terveink szerint megkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok védőoltása. Az érintettek értesítésében és oltásában is számítunk Önre.

Az érintettek köre

A jelen levelemmel egyidejűleg az e-Jelentés rendszeren keresztül megküldjük az Ön praxisába tartozó azon személyek listáját, akik akár a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva védőoltásra regisztráltak. A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is. A lista első körben a regisztrált legidősebb Ön által gondozott személyeket tartalmazza. Előfordulhat, hogy a listában szerepelnek olyanok is, akik nem tartoznak az Ön praxisába, azonban semmilyen más praxishoz sem, így őket a megjelölt irányítószámuk és lakcímük alapján az Ön praxisához soroltuk. Ez utóbbiak nincsenek sokan, így háziorvosi szolgálatonként csak néhány személlyel kell számolni.

A táblázatban szereplő adatok a regisztráció során a biztosítottak által a regisztráció során megadott adatok.

Kapcsolatfelvétel az Ön praxisában regisztrált idősekkel

Abban kérem szíves segítségét, hogy soron kívül vegye fel a kapcsolatot a listában szereplő védőoltásra regisztrált gondozottjaival, hogy várhatóan február első hetében sor kerülhessen az oltásukra. A vakcináció megszervezése során a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani. A végleges oltási sorrend felállításánál szükséges az Ön személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról. A háziorvos hatásköre tehát eldönteni a regisztrált idős személyek olthatóságát.

A vakcináció folyamatában valamennyi regisztrált személyt be kell oltani, oltásukra a vakcinák rendelkezésre állása alapján kerül sor.

Ezen a héten folyamatosan zajlik a szociális ellátórendszerben ellátottak és a dolgozók vakcinációja, ezért előfordulhat, hogy az Ön praxisába bejelentett idős betegek közül az ő oltásukra időközben sor kerül.

Oltásszervezés – február 4. csütörtöktől legkésőbb február 7. vasárnapig

Tájékoztatom, hogy a vakcinák várható érkezése alapján az oltások kezdő időpontja 2021. február 4. csütörtök, befejezése: legkésőbb február 7. vasárnap. Az oltást megelőzően az oltóanyag és az oltásokhoz szükséges fecskendők, tűk a megyei kollegiális szakmai vezető külön értesítése alapján a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetők át.

A Magyarországra beérkező oltóanyagok mennyisége alapján február első hetében arra lesz lehetőség, hogy azokban a praxisokban, ahol 10 regisztrált időskorú személy oltását megszervezik, ott 1 db ampulla – a Moderna gyártó által előállított – oltóanyag kerül biztosításra. Ebből az egy ampullából Önnek 10 személy oltását kell megszerveznie a háziorvosi rendelőben, vagy szükség esetén a beteg otthonában. Emellett kérjük, hogy a listán megjelölt védőoltásra regisztrált gondozottjai közül további 6 főt válasszon ki, akik a megyei kórházi oltóközpontban kapják meg a Pfizer által gyártott védőoltást, ahová betegszállító igénybevételével oldható meg eljuttatásuk ugyanezen időtartam alatt (2021. február 4-7.). A betegszállítás elrendelése az Ön feladata, az oltandók be- és hazaszállítását a betegszállító szolgáltatók végzik. Egyidejűleg 6 személy oltása szervezhető meg ebben a formában (sem több, sem kevesebb), amit a praxisok együttműködésével is meg lehet oldani, tekintettel arra, hogy egy ampulla Pfizer vakcina 6 adag oltóanyagot tartalmaz.

Figyelemmel a vakcina tárolhatóságára az oltások megszervezéséhez pontos időbeosztásra van szükség.

Az oltási beosztást tehát úgy kell megszervezni, hogy egy Moderna-vakcina ampulla 10 személy oltását teszi lehetővé, a megmaradó mennyiség központi visszaszállítására vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség. Ezért szükséges, hogy a regisztráltak oltási beosztását ezen szempontok figyelembevételével szervezze meg. A vakcina optimális felhasználása és a veszteség elkerülése érdekében, azért, hogy minél több honfitársunk vakcinálására legyen lehetőség, kiemelten fontos, hogy 10 gondozott oltását pontosan megszervezze. Ennek során természetesen tekintettel kell lennie a biztosítottak egészségi állapotára és mozgásképességére is, melyet az előzetes telefonos konzultáció során tud felmérni. Amennyiben 10-nél kevesebb gondozott, szállítható állapotban lévő beoltására van lehetőség, a fentiekben már leírtak szerint az ő oltásukat a kijelölt megyei oltóponton kell biztosítani. Ennek megszervezéséhez kérem vegye fel a kapcsolatot a Megyei Védelmi Bizottság mellett működő oltási munkacsoporttal. Az immunizálást alapvetően a rendelő helyiségekben kell megoldani, de sor kerülhet rá a beteg otthonában is, illetve szükség esetén a betegszállító szolgáltatók segítsége is kérhető a megyei oltópontokra történő szállítás érdekében.

Adminisztrációs kötelezettségek

Az oltások beadásának tényét és adatait az EESZT rendszerben az erre a célra kialakított Ágazati Portál felületen rögzíteni szükséges a vakcináció napján, vagy akadályoztatás esetén a legrövidebb időn belül. Ennek menetéről részletes tájékoztatás a levél mellékleteként megküldött „COVID védőoltások nyilvántartása az EESZT rendszerben” című dokumentum tartalmazza. Tájékoztatom, hogy az egészségügyi informatikai rendszeren keresztül követjük és ellenőrizzük, hogy a védőoltást valóban az arra jogosult regisztráltak kapták-e meg.

Kérem, hogy legkésőbb 2021. február 1-jén 17:00 óráig visszajelezni szíveskedjen a Megyei Védelmi Bizottság mellett működő oltási munkacsoport részére, hogy a kapcsolatfelvétel alapján az Ön praxisában kik, hol és mikor kapják meg a védőoltást Ezen visszaigazolás alapján van lehetőség a szükséges oltóanyag mennyiség kiszállítására, amiből február első hetében 1.800 háziorvosi szolgálatnál 18.000 időskorú honfitársunk immunizálása kezdhető meg. A Megyei Védelmi Bizottságok elérhetőségeit csatoltan megküldjük. A szakmai kérdéseikkel kérem, hogy forduljanak bizalommal a kollegiális szakmai vezetőkhöz.

Tájékoztatom arról is, hogy adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.

Kérem, hogy a beoltottak egészségi állapotát szíveskedjen figyelemmel kísérni és abban az esetben, ha az oltást követően esetlegesen nem kívánatos oltási reakció lép fel, azt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézetnél szíveskedjen jelezni, az alábbi internetes címen:

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

Segítő együttműködésüket ezúton is nagyon köszönöm!

Budapest, 2021. január 29.

Tisztelettel:

Kiss Zsolt

főigazgató

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!