Befolyásolhatja a vakcinák hatásosságát a koronavírus mutálódása

2021. február 3. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az Egyesült Királyságban egyes mintákban olyan, új koronavírus-mutációt találtak, amelyek már ki tudják kerülni az antitestek által nyújtott védelmet. A CNN által idézett, eredetileg a Public Health England szaklapban megjelent tanulmány szerint a vírus mutálódása nyomán fennáll az a veszély, hogy

immunissá válhat a vakcinákra, és nagyobb valószínűséggel fertőzhet meg olyan embereket, akik már átestek a betegségen.

Szakértők szerint azt még túl korai megjósolni, hogy a mostani kutatási eredmények nagyban befolyásolják-e majd a Covid-19 pályáját az Egyesült Királyságban és a világ más tájain. Ugyanakkor kétségtelenül azt sugallják, hogy az E484K számon nyilvántartott brit mutáció kulcsfontosságú lehet, hiszen ez a mutálódás állhat annak hátterében, hogy bizonyos vakcinák miért kevésbé hatékonyak például Dél-Afrikában. Ettől függetlenül a vakcnina a szakértők szerint így is hatásos lesz, ám hatásossága csökkenhet.

Nem véletlen tehát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb mutációinak gyors terjedése miatt a tervezettnél korábban ült össze, ám megoldást csupán a vakcináció felgyorsításában láttak. Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat. Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az eddig ismert variánsoknál. Az operatív törzs bő két hete jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a brit vírusmutáció, miközben a dél-afrikai mutáns vírust már Németországban is kimutatták.

Boris Johnson brit miniszterelnök pedig bő egy hete jelentette be, hogy a korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a koronavírus Nagy-Britanniában megjelent változata halálosabb lehet az eredeti vírusnál. Az adatokat a brit kormány tanácsadó testületének (NERVTAG) kutatói vizsgálták, akik hozzátették, hogy az ezt bizonyító kutatás még kezdeti fázisban van.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!