Halálosabb lehet a vírus Nagy-Britanniában azonosított változata

2021. január 22. – 19:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a koronavírus Nagy-Britanniában megjelent változata halálosabb lehet az eredeti vírusnál. Az adatokat a brit kormány tanácsadó testületének (NERVTAG) kutatói vizsgálták, akik hozzátették, hogy az ezt bizonyító kutatás még kezdeti fázisban van, írja a BBC.

A korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a Kelet-Angliában és Londonban azonosított mutáció könnyebben terjed, mint a vírus más variánsai. Azóta ez a változat vált dominánssá egész Nagy-Britanniában, és további ötven országban is megjelent.

Johnson a pénteki esti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a gyorsabb terjedés mellett most már arról is van néhány bizonyíték, hogy az új változat magasabb halálozással jár együtt. „Nagyrészt ez az új változat okozza, hogy az NHS-re ilyen nagy nyomás helyeződik” – mondta a miniszterelnök.

Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója azzal egészítette ki Johnson szavait, hogy a magasabb halálozási arányra vonatkozó bizonyítékok még nem elég erősek. „Szeretném hangsúlyozni, hogy sok bizonytalanság van ezen számok körül, és további munkára van szükségünk, hogy pontos képet kapjunk a helyzetről, de nyilvánvalóan aggodalomra ad okot, hogy nő a halálozási arány”. A mostani számok alapján úgy tűnik, a vírus új változata 30 százalékkal lehet halálosabb.

Hozzátette, hogy ez a különbség akkor tapasztalható, ha az összesen igazoltan fertőzöttet vizsgálják, önmagában a kórházi adatok elemzése nem mutatja a halálozási arány növekedését. Vallance azt is mondta, hogy az országban eddig engedélyezett Pfizer- és AstraZeneca-vakcina is hatásos az új variánssal szemben, azonban még aggódnak amiatt, hogy a Dél-Afrikában és Brazíliában azonosított változatokkal szemben mennyire hatásos az oltás.

A Nature arról számolt be új kutatások eredményei alapján, hogy a koronavírus gyorsabban terjedő, Dél-Afrikában azonosított variánsa elkerülheti az immunválaszokat, ami aggodalmakat kelt a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban.

„Az elmúlt 48 órában látott adatok egy része valóban ijesztő” – mondja Daniel Altmann, a londoni Imperial College immunológusa, aki attól tart, hogy egyes eredmények a vakcinák hatékonyságának csökkenését jelezhetik a vírus bizonyos variánsaival szemben.

Ugyanakkor Altmann és más tudósok is hangsúlyozzák, hogy eddig csak kevés mintát tudtak tanulmányozni, kevés olyan ember vérét vizsgálták meg, akik felépültek a fertőzésből vagy már megkapták a védőoltást. A laboratóriumi vizsgálatok során az antitesteknek csak azon képességét vizsgálták, hogy képesek-e „semlegesíteni” a vírusvariánsokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!