A koronavírus gyorsabban terjedő mutációi miatt sürgősséggel összehívták a WHO vészhelyzeti bizottságát

2021. január 14. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb mutációinak gyors terjedése miatt a tervezettnél két héttel korábban, már csütörtökön összehívja vészhelyzeti bizottságát – közölte a WHO bejelentését szemlézve az MTI.

A jelenlegi járványhelyzet megvitatása mellett megvitatják az oltási bizonyítványok és a vírustesztek ügyét is az utazók esetében. Az ülést követően a bizottság ajánlásokat tesz közzé a WHO és a tagállamok számára.

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat. Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az eddig ismert variánsoknál.

Szerdán az operatív törzs jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a brit vírusmutáció. A dél-afrikai mutáns vírust már Németországban is kimutatták.

Megérkeztek Vuhanba a WHO nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői

Megérkeztek a közép-kínai Vuhanba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott 10 szakértő csütörtökön, de

először kéthetes karanténba kell vonulniuk, mielőtt munkához láthatnak

– adta hírül a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatornára hivatkozva az MTI.

A szakértők kínai kutatókkal együttműködve vizsgálják majd a koronavírus eredetét, válaszokat keresve egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A szakértők érkezésének dátumát a hét elején tették közzé, alig egy héttel az után, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély csalódottságát fejezte ki, amiért Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínába érkezéséhez szükséges engedélyeket. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatójának tájékoztatása szerint vízumkérdés volt az akadály, ám a kínai külügyminisztérium szóvivője egy nappal később közölte: nem csupán vízumproblémákról volt szó, de folyik az egyeztetés.

A WHO már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről nem született érdemi közlés.

Frissítés: A WHO a Twitteren közölte: a kutatócsoport két tagja még Szingapúrban van, ahol további vírusteszteknek vetik őket alá, miután az elvégzett vértesztjük kimutatta a koronavírus-antitestek jelenlétét. Jóllehet a korábbi sajtóhírek tíz főről szóltak, a WHO bejegyzése már 15 szakértőt említett, megerősítve, hogy tizenhárman megérkeztek Vuhanba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!