Szombathely polgármestere nem érti, miért ehetnek együtt a politikusok a képviselőház éttermében, ha máshol ez tilos

2021. február 1. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemény András, Szombathely polgármestere a város járványügyi helyzetéről tartott videós tájékoztatót a Facebookon hétfőn. A városra vonatkozó járványügyi adatok és az oltási program helyi vonatkozásainak ismertetésén kívül a vendéglátás nehéz helyzetéről is beszélt Nemény.

A szombathelyi vezetés a helyi vendéglátósokat azzal igyekszik támogatni, hogy:

  • egy új rendelettel ingyenessé fogják tenni a számukra a közterület-használati díjat egészen 2021 végéig,
  • illetve az újranyitás után marketingtevékenységgel biztatnák a szombathelyieket arra, hogy a városban fogyasztva támogassák ezt a szektort és a helyi kis- és középvállalkozókat.

„Számomra is furcsa, amikor a Képviselői Irodaházban vagyok, és látom, hogy működik az üzemi étterem, és az ország minden tájáról érkező képviselők le tudnak ülni az asztalhoz és úgy tudnak étkezni, akkor ezt miért nem lehet megcsinálni más helyen. Nem tőlük sajnálom, meg nem az üzemi konyháktól, de azt gondolom, hogy lehetne olyan szabályokat hozni, hogy legalább életben tartsuk ezt a szektort” – mondta a polgármester. Nemény András ugyanakkor leszögezte, hogy a hatályos szabályokat be kell tartani, akkor is, ha érti, miért igyekeznek sokan elérni azt, hogy a törvényhozók változtassanak a jelenlegi szabályokon.

A Telex a hétvégén mutatta meg videóban, mekkora a tömeg abban a budai étkezdében, amely a kormányzati cégek dolgozóit is kiszolgálja:

A Külügyminisztérium szomszédságában található Kacsa utcai étkezde épületben van irodája többek között a Diákhitel Központnak, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, a Nemzeti Filmirodának és Orbán Ráhel design ügynökségének is, de ott étkezhet bárki az utcáról beesve is.

A november 11-től életbe lépő szigorú járványügyi korlátozásokkal az éttermeknek be kellett zárniuk, azóta legfeljebb házhoz szállíthatnak, vagy elvitelre szolgálhatnak ki, az üzemi étkezdék viszont nyitva maradhattak. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben erről egyetlen mondat szerepel: „az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak”.

Az elhúzódó járvány egyre súlyosabban érinti a vendéglátó szektort, azonban hiába kérdeztünk rá a legutóbbi kormányinfón, miért tartoznak más kategóriába az éttermek, mint a üzemi étkezdék, ha oda is bárki bemehet és helyben fogyaszthat, a kérdésünkre nem kaptunk semmilyen választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!