Gerendai Károly éttermei hitelből fedezik a veszteséget

2021. január 26. – 20:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gerendai Károly éttermei hitelből fedezik a veszteségeket, amiket a járványügyi korlátozások okoztak, mondta a Sziget Fesztivál alapítója a Magyar Hangnak.

A vendéglátásban is érdekelt Gerendai Ráday utcai étterme, a Costes lassan egy éve zárva van, a Downtown fine dining házhoz szállít, de ez önmagában nem fedezi a kiadásokat, és „a korábban elkülönített tartalékok már kimerültek, ezért hitelből finanszírozzuk a veszteségeket” – mondta a lapnak.

Gerendai szerint nem lehet azon csodálkozni, hogy elégedetlenek a vendéglátósok, mert „a kormány által korábban beígért bérkompenzációból szinte semmi nem érkezett meg a lassú és nehézkes bürokrácia miatt”. Azt is támogatja, hogy szigorú szabályozás mellett kinyithassák az éttermeket, mert szerinte az sem jelent nagyobb kockázatot, mint például egy bevásárlóközpont.

Olvasói felhívás

Várjuk az olyan vendéglátósok jelentkezését, akik a leírtakhoz hasonló helyzetben vannak, és névvel, arccal vállalják, hogy elmondják nekünk a tapasztalataikat.

Írjon nekünk az ugyelet+vendeglatas@telex.hu címre!

Gerendai korábban még arról beszélt, hogy több százmilliót éget el azokból a milliárdokból, amelyeket 2017-ben a Sziget többségi tulajdonrészének eladásáért kapott, és decemberig 200 milliót költött az éttermei fennmaradásaira. Az elmaradt Sziget számlája pedig körülbelül másfél milliárd forint, még úgy is, hogy „a művészek rugalmasak, visszautalták az előlegeket, és a legtöbben vállalták, ha lehet, jönnek 2021 nyarán” – mondta. Annak pedig márciusig kell eldőlnie, hogy idén nyáron lesz-e Sziget.

Orbán Viktor november 11-én jelentett be több korlátozó intézkedést a járvány megfékezésére. Bezárták többek közt az éttermeket, szállodákat, és csak elvitelre lehet ételt kérni vagy rendelni. A vendéglátóhelyeken csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, a vendégek csak addig lehetnek bent, amíg megkapják az elvitelre kért ételt.

Jelenleg februárig vannak érvényben a járványügyi szabályok, a miniszterelnök azonban arról beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban, hogy addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg nincs átoltottság az országban.

Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy a „vakcina a kulcs”, ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!