Müller Cecília: A beoltottaknak is be kell tartaniuk a járványügyi előírásokat

2021. január 22. – 12:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

107 800 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban, számuk folyamatosan csökken – mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos megismételte azokat az adatokat, amelyekről a tájékoztató előtt péntek reggel a kormányfő is beszámolt. Orbán Viktor kormányfő heti rendszerességgel, a Kossuth rádiónak interjú formában adott nyilatkozata szerint 1311 új fertőzöttet azonosítottak péntek reggelre, 98 halálos áldozatot regisztráltak, a kórházban ápoltak száma 4000 alá esett (3959-re), és 274-en vannak lélegeztetőgépen. Egy nappal korábban 1410 új fertőzöttről és 98 halálos áldozatról számoltak be. A legfiatalabb 51, a legidősebb 99 éves volt – mondta Müller, részvétet is nyilvánítva.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Növekszik a beoltottak száma

A tisztifőorvos az elmúlt napokhoz hasonlóan ismételten felkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy jelentkezzenek oltásra. Eddig 138 983 embert oltottak be Magyarországon, ebből 5815 már a második védőoltást is megkapta. Ezután 7-10 napon belül alakul ki a teljes védettség – közölte Müller Cecília, elismerve, hogy

az oltottak száma még alacsony, így a beoltottaknak is be kell tartaniuk a járványügyi intézkedéseket.

Folyamatosan figyelik a Nemzeti Népegészségügyi Központban a vírus mutációját. Müller szerint egyelőre nincs olyan mutáció, amely befolyásolja az eddigi oltások hatékonyságát. (Egyelőre a Pfizer–BioNTech vakcinája áll rendelkezésre. A magyar hatóságok ugyan jóváhagyták az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságának döntése alapján az AstraZenecát, és ideiglenes engedéllyel zöld utat kapott az orosz Szputynik V is, ezek azonban egyelőre még nem érkeztek meg Magyarországra. Utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal.

„Nagyon jó hír, hogy a külügyminiszter Moszkvából tudott beszámolni arról, hogy jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcinát tud vásárolni” –

kommentálta Szijjártó Péter beszámolóját Müller.

„A Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körű védelemben tudjuk részesíteni a magyar lakosságot” –

jelentette ki a tisztifőorvos.

Az online tájékoztatón az újságírók közvetlenül nem kérdezhetnek, a kérdéseket előzetesen kell emailben beküldeni. A kérdéseket innen válogatják ki és olvassák fel, esetenként át is fogalmazva.

Vendéglátóhelyek nyitvatartásával kapcsolatban a rendőrség képviselője elmondta:

  • „A védelmi intézkedések második üteméről szóló korlátozó intézkedések változatlanul érvényben vannak.” Kinyitni tehát nem lehet, még ha van is,aki úgy vélné, hogy a tömegközlekedési eszközöknél nem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot az éttermek működése.
  • Kismamák beoltására továbbra sincs lehetőség: a vakcina fejlesztése óta nincs elég információ arra, milyen hatással lehetne ez a terhes anyákra vagy a magzatra. Müller nem zárta ki, hogy akár a jelenlegiek is alkalmasak lehetnek, de idő kell ennek megvizsgálásához.

Müllernek nincs dublőrje

Egy sajtótermék kérdése arra vonatkozott, mit szól Müller Cecília azokhoz a fake news terjesztőkhöz, amelyek szerint csak dublőrrel oltatta be magát.

„Örülök, hogy megkaphattam a vakcinát. Megvan a második időpont is, amikor megkapom az oltást egészségügyi dolgozóként” –

mondta a tisztifőorvos hangsúlyozva, hogy nincs dublőrje.

Az utolsó kérdésre adott válaszból az is kiderült, hogy a magánúton tesztelt személyek eredményei is bekerülnek a statisztikába. Ez „az egészségügyi szolgáltató jogállásától független.” Akinél antigén gyorstesztet vagy PCR-tesztet végeztek és a szolgáltató ennek adatát eljuttatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ által fenntartott országos szakmai információs rendszerbe, az ugyanúgy részévé válik az országos adatoknak. Müller reményei szerint „minden ilyen esetben maga a tesztalany is kapott leletet a vizsgálat eredményéről, amivel bizonyíthatja az átvészeltségét”.

Több kérdés nem hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Telex ezekkel a kérdésekkel fordult az Operatív Törzshöz ma:

  • Hogyan ellenőrzik az oltópontokra jelentkezők esetében, hogy valóban jogosultak a vakcinára? Mi történik, ha úgy jelentkezik valaki, hogy mégsem kaphatná meg az oltási sorrend alapján?
  • Hogyan ellenőrzik, hogy az egészségügyi dolgozók oltására jelentkezők valóban egészségügyi dolgozók-e?
  • Felmerülhet, hogy akiben a betegség után van elég antitest, azt nem oltják be?
  • Hány adag orosz vakcinára számítanak, mivel vannak fennakadások az oroszoknak szánt adagok gyártásával is?
  • A Szputnyik V melyik verziójából kaphatunk: a -18 fokon őrizhetőből, vagy a +2 és +8 fok között őrizhetőből, amit tegnap jelentett be az orosz kormány?

A rendőrség képviselője elmondta: az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megsértése miatt 181 esetben intézkedett a rendőrség. A szabályozás szeptember 21-i bevezetése óta erre 20 799 esetben került sor.

A kijárási tilalmat 387 ember sértette meg az elmúlt napon. A kijárási korlátozás novemberi bevezetés óta 28 032 személlyel szemben intézkedett a rendőrség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!