Oktatófilmet juttatnak el a háziorvosokhoz, hogy biztonságosan olthassák be a 89 év felettieket

2021. január 21. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is megtartották az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a napi adatokat, melyeket ebben a cikkünkben foglaltunk össze. „Noha a környező országokhoz képest kedvezőbbek a hazai járványügyi adatok, mégsem lazíthatnak a járványügyi szabályokon”, mondta. Már csak azért sem, mert a vírus több mutációja is megjelent a világban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kutatók szerint az angol mutáns ellen hatékonyak a bevezetett védőoltások.

Elmondta, hogy a védőoltásokkal eddig jók a tapasztalataik vannak, „csekély számú bejelentés érkezett a mellékhatásokról”, de azok sem súlyosak. Eddig összesen egyébként

4030 ember kapta meg mindkét védőoltást.

Jelentős előrelépésként értékelte, hogy Magyarországon engedélyezték orosz vakcinát és az AstraZeneca oltóanyagát. Eddig ötször kaptak Pfizer és egyszer Moderna vakcina szállítmányt, ami szerinte – a kormány narratívájával megegyezően – kevés. Müller azt is bejelentette, hogy oktatófilmet juttatnak el a háziorvosokhoz azért, hogy a 89 év feletti korosztályt biztonságosan tudják majd beoltani. Tudományos előrelépésként értékelte, hogy a pécsi egyetem tudósai is kimutatták a brit mutánsvírust, de nekik sikerült azt tenyészteni is. Ez pedig szerinte azért bír jelentőséggel, mert a vírus tanulmányozásával, újabb jelentős lépést tehetnek abba az irányba, hogy a leghatásosabb magyar vakcinát fejlesszék ki.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ma is részletes adatokat sorolt arról, hogy az elmúlt egy napban hányszor kellett a rendőröknek intézkedniük a rendeletek be nem tartása miatt, így például hány üzletben nem viseltek maszkot, hányszor találkoztak olyan emberrel, akiken a közterületen, a tömegközlekedési eszközökön vagy a megállókban nem volt maszk, és felsorolta, hányszor intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és hány helyszínen ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket.

A tájékoztató végén ezúttal nem olvasták fel az előre kiválogatott kérdéseket, azokra ugyanis már válaszoltak a mai kormányinfón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!