Müller: Vizsgáljuk az orosz és kínai vakcinát is

2021. január 20. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kedvező járványügyi adatokról tudok beszámolni” – kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját Müller Cecília. „233 232 főt tartunk ma nyilván a betegségből felépültek között” – mondta az országos tisztifőorvos.

Szerdán 976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Müller Cecília szerint a halálos áldozatok száma száz alatt is sok, az elhunytak rokonai felé kinyilvánította részvétét.

Magyarország védőoltási programja folytatódik: eddig 130 ezer emberre való vakcina jött az országba, ezt mostanra már fel is használták. Háromezren kapták meg eddig a második oltást is, elsősorban egészségügyben dolgozók. Müller Cecília elmondta, kevesen, de még mindig vannak közöttük olyanok, akik nem szánták rá magukat az oltásra.

„Célunk, hogy az átoltottságot időben és széles körben is egyre fokozzuk, amennyire ez lehetséges” – mondta a tisztifőorvos, megjegyezve, hogy ennek csak az szab határt, hogy mennyi oltóanyag érkezik az országba. A Pfizer–BioNTech vakcinájából szerdán érkezett újabb csaknem 36 ezer ember beoltására elegendő adag. Az újabb szállítmányra egy hetet kell várni, Müller szerint viszont üdvös lenne, ha más gyártók vakcinái is mielőbb bevethetők lennének.

Vizsgáljuk az orosz és a kínai vakcinákat is.

Az oltásra szerdáig 1,75 millióan regisztráltak, ebből 655 ezren levélben jelentkeztek, ami a tisztifőorvos szerint jelzi, hogy a lakosság megérti az oltás fontosságát, amellyel „visszakaphatjuk a régi életünket”.

Folytatódik az idősotthonokban az oltás: eddig ott körülbelül 10 ezer embert oltottak be. Az országban azonban összesen 1900 bentlakásos intézményben kell levezényelni az oltást, ahol összesen 80 ezren jelentkeztek itt oltásra.

Az oltás harmadik körében a nyugdíjasok beoltása kezdődik, először a 89 év felettiekkel, akik regisztráltak. Müller szerint az oltás részben az oltandók otthonában is elvégezhető lesz.

„Aki be lesz oltva, nagy biztonságot fog élvezni, nem kell számolnia azzal, hogy egy koronavírus-fertőzést elkap.”

Müller Cecília megdöbbent

Biztosan nem öntik ki a fel nem használt oltóanyagot. „Már a kérdésen is megdöbbenek, hiszen az oltóanyag aranyat ér” – kommentálta az újságírói kérdést a tisztifőorvos.

„Az összes vakcinát el kell oltani, amit arra a napra szánnak, ezt nagyon ügyesen megszervezik az oltópontok.”

A -70 fokon őrzött oltóanyag 2–8 fokon tárolva további öt napon át felhasználható. A kérdés alapját az Átlátszónak név nélkül nyilatkozott orvos szavai adhatják, amelyek szerint az adott napra szánt, de fel nem használt oltóanyag a kukába kerül. Az Átlátszó kérdéseire az Operatív Törzs akkor nem reagált.

A probléma felvetése nem légből kapott, a maradék vakcinák kérdése Romániában is felmerült január elején, ahol az egyik kórház menedzsere Facebookon toborozta az önkéntes jelentkezőket oltásra, mondván, bárkit beoltanak, hogy a felhasználatlan vakcinákat ne kelljen eldobni – írta a Transindex.ro. Az illetékes megyei közegészségügyi hatóság vizsgálata után azonban a kezdeményezést a kórház visszavonta, noha a felhívásra akkor már több tucatnyian jelentek meg a helyszínen.

„19,7 millió oltóanyagot kötöttünk le az EU-ban” – ez különböző cégek vakcináit jelenti a Pfizer–BioNTech mellett további három forrásból, ezek az AstraZeneca, a Janssen és a CureVac. Ez a kör azonban Müller szerint bővítendő:

„A beszállítás és az engedélyezés folyamata akadozik, nem elégíti ki azt a szükségletet, mint amit szeretnénk, sokkal többet szeretnénk és tudnánk, de meg kell elégednünk azzal, ami van az EU-ból, illetve kénytelenek leszünk más forrásból is beszerezni vakcinát, ezért vizsgáljuk az orosz és a kínai vakcinák minőségét és beszerzési lehetőségét is.”

Müller megjegyzése egybevág Orbán Viktor korábbi nyilatkozatával, amely szerint indokolt lenne a kínai és az orosz vakcina beszerzése is. A kormányfő a lehetőség mellett az EU lassúságával érvelt, ahogyan tette Müller is.

A kínai Sinopharm vakcinájáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Szerdán az orosz Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték. A Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg – írta az MTI. Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint több EU-s ország is sorban áll a kínai vakcináért, ám az Európai Bizottság közölte, nem tud ilyen igényről.

Hárman messze mentek a kutyával

A rendőrség adatai szerint az elmúlt napon maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt 132 ügyben léptek fel a hatóságok.

  • A járványügyi korlátozások bevezetése óta összesen 20 473 esetben sértették meg az előírást.
  • A kijárási korlátozást az elmúlt napon 320 ember szegte meg, közülük hárman a kutyasétáltatás során távolodtak lakóhelyüktől messzebb, mint az engedélyezett 500 méter. A korlátozás bevezetése óta a kijárási tilalom előírásait 27 ezer ember sértette meg.
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!