94 halott, 1778 új fertőzött egy nap alatt

2021. január 10. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1778 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 342 237 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 648 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 197 936 fő, az aktív fertőzöttek száma 133 653 főre csökkent.

4980 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen, írja a koronavirus.gov.hu.

Péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy február elsejéig meghosszabbították a korlátozásokat, így marad a kijárási tilalom este 20 óra és reggel 5 óra között. A kormányfő bejelentette azt is, hogy a középiskolások maradnak digitális oktatásban.

A kormányfő közölte, hogy eddig 42 549 egészségügyi dolgozót oltottak be, és bár kezdetben a fenntartás nagyobb volt, ez most változni látszik. Megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását is, és a hétvégén minden olyan intézményben oltanak, amelyben 150-nél több idős él. A jelenlegi adatok szerint az idősotthonok lakóinak mintegy 80 százaléka, a dolgozóknak viszont csak 50 százaléka vállalja az oltást.

Orbán szerint az oltások biztonságosak és szükségesek, és ha sor kerül rá az oltási tervben, ő is beoltatja magát. Eddig 80 ezer embernek elegendő vakcina érkezett az országba, ami kevés, ezért is döntött az operatív törzs a fennálló korlátozások hosszabbításáról.

A hivatalos állami koronavírus-oldalon vasárnap azt írják: a kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

Jövő kedden újabb 39 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezik a Pfizer vakcinájából Magyarországra – közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, hogy a következő héten kisebb mennyiséget várnak a Moderna oltóanyagából is, de pontos mennyiséget és dátumot nem tudott mondani.

Müller szerint több mint 19 millió adag vakcinát már lekötött Magyarország, ez csaknem 10 millió ember beolthatóságát jelenti, mivel a piacon lévő készítményekből két adagra van szükség a védettséghez. A Pfizer/BioNTech vakcijánával csaknem 3,3 millió ember, a Moderna oltóanyagával 872 ezer ember, az AstraZenecáéval 3,27 millió ember oltására van lehetőség. A Janssen vakcinájával 2,18 millió embert lehet beoltani, míg a CureVac készítményével 250 ezer ember beoltására elegendő vakcinát kötött le Magyarország – részletezte. Ez azt jelenti – tette hozzá -, hogy 9 868 000 ember részesülhet majd védőoltásban itthon.

A jövő hét elejére állhat össze a háziorvosi oltópontok listája – mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Inforádiónak. Horváth azt mondta, hogy jó lenne tudni, hogy a háziorvosok hány ember beoltására alkalmasak, ugyanis a tavalyi influenzaoltás-kapacitást (1,4 millió ember) a duplájára kéne emelni. A jövő héten derül majd ki az is, hogy a tervezett 5000 háziorvosi oltópontból hány valósul meg, így fel lehet majd mérni, hogy ahol nincs ilyen, ott milyen más alternatíva van a helyiek beoltására.

Ha fontosnak tartja a független sajtót kattintson ide, és támogassa a Telexet!