Új verseny indult a világban: eddig Izrael áll a legjobban a koronavírus elleni oltások beadásában

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járványban megszokhattuk, hogy a legváltozatosabb statisztikákat kapjuk a helyzet állásáról. Most egy újabb statisztikát tanulmányozhatunk, hiszen a vakcinák engedélyezésével új verseny indult a világban: melyik ország tudja leggyorsabban beoltani és immunizálni a lakosságot.

A Spiegel az Our World in Data alapján közölte az itt látható összesítést. Eszerint 100 lakosra számítva nem is az Egyesült Királyságban oltották be a legtöbb embert, ahol először engedélyezték a vakcina használatát. Az Egyesült Királyság most a harmadik, a második helyezett Bahrein, az első pedig Izrael. A rangsorban Magyarország is látható Lengyelország mögött, de megelőzve Lettországot, Olaszországot, Görögországot vagy Romániát.

Ha nem lakosságarányosan, hanem az abszolút számok alapján nézzük, hogy melyik országban adták be eddig a legtöbb oltást, akkor más a sorrend: az Egyesült Államokban már 2,1 millió adag vakcinát adtak be, Kínában 1 milliót, Nagy-Britanniában pedig 800 ezret.

Izraelben három hete kezdték meg az oltásokat a Biontech vakcinájával. Elsőként Benjamin Netanjahu kormányfőnek adták be az injekciót, aki ezzel is azt akarta propagálni, hogy az oltás biztonságos, mindenki adassa be magának. Izraelben most már 650 ezer ember kapta meg az oltást. Ez a szám magasabb, mint ahányan eddig elkapták a fertőzést az országban.

A nemzetközi versenyben természetesen az is sokat számít, melyik ország mennyi vakcinát tud egyszerre beszerezni magának. Míg az USA és Izraael maga szerzi be a készleteket az oltóanyagból, addig az Európai Unió országai részben közösen, részben külön-külön is rendeltek maguknak. Először minden EU-tagállam, így Magyarország is két szállítódoboznyi vakcinát, azaz 9750 adagot kapott a Pfizer/Biontechtől, később arányosan osztják szét a készleteket az országok között.Szerdán Magyarországra újabb 70 ezer vakcina érkezett, ami 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő.

Németországban nehézkesen és problémákkal indult a tömeges oltás. Északon túladagolás történt, délen pedig problémák akadtak a vakcina szállításakor, így 1000 dózisnyi oltást vissza kellett küldeni. A Spiegel azt írja, Izrael jóval kisebb ország, mint Németország, amely nincs tartományokra osztva, így gyorsabban és hatékonyabban tudták megszervezni az oltásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!