A klinikai tesztek harmadik fázisába lépett a csimpánzvér felhasználásával készült kínai vakcina

2020. december 28. – 09:57

frissítve

A klinikai tesztek harmadik fázisába lépett a csimpánzvér felhasználásával készült kínai vakcina
Vásárlók Szöulban 2020. december 28-án – Fotó: Ed Jones / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb kínai koronavírus elleni vakcina lépett a klinikai tesztek harmadik fázisába, miután az állatkísérletek biztató eredménnyel zárultak – jelentette hétfőn a Hszinhua állami hírügynökség. A Walvax Biotechnology nevű gyógyszergyártónak a pekingi Tsinghua Egyetem, valamint a tiencsini orvostudományi egyetem kutatóival közösen kifejlesztett oltóanyaga adenovírus-vektor alapú, és csimpánzvér felhasználásával állították elő.

Hatásmechanizmusa éppen arra épül, hogy az emberi testben jellemzően nem találhatóak meg a csimpánzok által hordozott adenovírusokat semlegesíteni képes antitestek. Az oltóanyag ennek köszönhetően kis valószínűséggel válthat ki kedvezőtlen reakciót az emberi szervezetből, ugyanakkor az oltás után erős immunitást biztosíthat – idézte a Hszinhua a kutatócsoport vezetőjét, aki azt is elmondta, hogy az állatkísérletek során nem figyeltek meg súlyos mellékhatásokat.

Az oltóanyag klinikai tesztjeinek harmadik fázisát külföldön, a járvány által súlyosabban érintett országokban fogják elvégezni, mivel Kínában hivatalosan jelenleg nincsen elegendő koronavírusos beteg ehhez. A gyártására szánt üzemeket vasárnap kezdték el felépíteni Peking egyik déli kerületében, hogy amint a klinikai tesztek igazolják a vakcina hatásosságát, az üzemek készen álljanak a tömeggyártásra. A Walwax közleménye szerint a vakcina 2021 közepére kaphatja meg a piacra lépéshez szükséges engedélyeket, és az éves gyártási kapacitás meghaladja majd a 200 millió dózist.

A Walwax-fle vakcinán kívül jelenleg öt kínai fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyag áll a klinikai tesztek harmadik fázisában. Közülük a kínai Hadtudományi Akadémia és a CanSino Biologics kínai gyógyszergyártó közös vakcinája is adenovírus-vektor alapú. (MTI)

Dél-Koreában megjelent a gyorsabban terjedő vírusmutáció

Dél-Koreában is megjelent a koronavírus fertőzőképesebb variánsa, amit néhány hete Nagy-Britanniában fedeztek fel. A dél-koreai betegségmegelőzési központ (KDCA) közleménye szerint egy londoni család három fertőzött tagja december 22-én érkezett az országba, és miután pozitív lett a koronavírustesztjük, karanténba helyzeték őket, írja a The Telegraph.

A vírus új törzse december elején jelent meg Nagy-Britanniában, és már több európai országot, valamint Kanadát, Jordániát és Japánt is elérte. A fertőzőbb vírustörzs miatt több ország is utazási korlátozásokat vezetett be a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben. Így tett Dél-Korea is, ahol az év végéig megtiltották a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratok fogadását.

A dél-koreai hatóságok egy idős koreai férfi esetét is vizsgálják, aki a hónap elején tért vissza Nagy-Britanniából, és nem sokkal később meghalt a vírus szövődményei miatt. Dél-Koreában már a járvány harmadik hulláma tart, a szigorú korlátozások ellenére a napi új fertőzöttek száma így is meghaladja az ezret ebben a hónapban.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!