Megérkezett az első vakcinacsomag Angliába

2020. december 4. – 05:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina első szállítmánya az Egyesült Királyságba, ahol a jövő héten megkezdődik az oltási kampány, írja a BBC. Az oltóanyagot Belgiumból szállították, de a brit kormány nem árulta el, hol tárolják. A tervek szerint jövő kedden kezdődik az oltási kampány, előbb az idősotthonok lakói és dolgozói, a veszélyeztetett korosztály, a krónikus betegek és a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók kapnak belőle.

Ahogy arról a napokban részletesen is írtunk, nagy a verseny a vakcinák mielőbbi beszerzéséért, és az engedélyeztetésben élen járó Pfizer-BioNTech vakcina körül különösen intenzív helyezkedés kezdődött. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szemére is vetette a Pfizernek, hogy az amerikai érdekeket szem előtt tartva, előbb az Egyesült Államokba szállítana Európa helyett, bár a cég a Telexnek azt válaszolta, oda szállítanak először, ahol először megkapják az engedélyt. Jelen állás szerint az Egyesült Államokban december 11-én kezdődhet meg az oltás beadása, míg az Európai Unióban december második felében kaphatja meg a feltételes forgalomba hozatali engedélyt.

A –70 Celsius-fokos hőmérsékletet igénylő Pfizer vakcinájának tárolási és az ebből adódó szállítási nehézségeiről már korábban írtunk, és az európai terjesztésben várhatóan kulcsszerepet játszó frankfurti légifuvarozók közösségének vezetője szerint Magyarország például még nem is áll készen a fogadására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!