Megtalálták a járványt okozó koronavírus rokonát néhány fagyasztott denevérben

2020. november 25. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először találtak Kínán kívül olyan vírust, ami a jelenlegi járvány mögött álló SARS-CoV-2 koronavírus rokona – írja a Live Science. Egész pontosan két ilyen vírust találtak, méghozzá egy kambodzsai és egy japán laborban tárolt fagyasztott denevérekben és denevérürülékben.

Bár még nincs rá százszázalékos bizonyíték, szakértők szerint a most terjedő, valamint a 2000-es évek elején SARS-ot okozó koronavírusok a patkósdenevérekről kerültek az emberre. Az is előfordulhat, hogy nem közvetlenül egy denevértől származnak, hanem valamilyen másik állat közvetített a denevér és az ember között.

Ha a tudósok tanulmányozni tudnak egy olyan rokonvírust, mint amilyet most például Kambodzsában találtak, akkor közelebb kerülhetnek az állatról emberre való terjedés megértéséhez.

A vírust két patkósdenevérben találták. Az állatokat 2010-ben fogták el és fagyasztották le. A rokonságra úgy derítettek fényt, hogy megvizsgálták a vírus génállományának egy 324 bázispárból álló részét. Ez a szelet sok koronavírusnál nagyon hasonló, így a kódjában található apró eltérések segítségével meg tudják különböztetni az új vírusokat a már ismertektől.

A vizsgált részlet nagyon hasonlít a SARS-CoV-2-ére, valamint annak az eddig ismert legközelebbi rokonára, a RaTG13 denevér-koronavírusra. Úgy tudják megállapítani, hogy valójában mennyire szoros a rokoni kapcsolat, hogy génszekvenálással megvizsgálják a vírus teljes genomját (ami akár 30 ezer bázispárból is állhat), és összehasonlítják a SARS-CoV-2-ével.

Bár a genom 70 százalékát már felderítették, több fontosabb gén még vizsgálatra vár – köztük azok is, amikben kódolva van a tüskefehérje előállítására való utasítás, ami ahhoz kell, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

Ha az újonnan felfedezett vírus legalább 97 százalékban hasonlít a járvány mögött álló koronavírusra, akkor leváltaná a RaTG13-at mint legközelebbi rokon. Ha a hasonlóság legalább 99 százalékos, akkor akár a SARS-CoV-2 közvetlen felmenője is lehet.

A japán laborban tárol denevérürülékben talált koronavírus, az Rc-o319 csak 81 százalékban hasonlít a SARS-CoV-2-re, a kutatások során nem is tud úgy behatolni az emberi sejtekbe, ahogy a most terjedő koronavírus.

A terjedés módjának és lépéseinek felismerésével hatékonyabban tudunk fellépni a most zajló, valamint a jövőben felmerülő járványok ellen.

A vizsgálatok most is zajlanak, így még nem közöltek eredményeket egy szaklapban sem.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!