Láthatók a korlátozások eredményei, de tovább kell csökkenniük a számoknak Ausztriában az egészségügyi miniszter szerint

2020. november 23. – 23:08

frissítve

Láthatók a korlátozások eredményei, de tovább kell csökkenniük a számoknak Ausztriában az egészségügyi miniszter szerint
Bécs egyik fő utcája, a Mariahilferstrasse a lezárások utáni első nap. – Fotó: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„A koronavírusos esetek száma még mindig drámaian magas, de az intézkedések hatása lassan kezd látszódni”

– mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, írja az OE24. Anschober hozzátette, „most minden a következő két héten múlik”, viszont már lehet látni az első lépéseket és azt, hogy az új korlátozások „lassan” és „fokozatosan” kezdenek hatni.

Ausztriában november 14-én jelentettek be újabb szigorításokat, amik november 17-től léptek életbe: ennek értelmében bezártak a nem létszükségletű üzletek, illetve az óvodák és általános iskolák is. Az osztrák polgárok home office-ra álltak át, az addigi részleges kijárási korlátozást pedig az egész napos váltotta fel. Rudolf Anschober ekkor arról beszélt, „megtörtént az, amitől féltünk, a vírus most egész Európában erőteljesebb és gyorsabb, mint az első hullám alatt”.

Szigorítások november 14-én, Rudolf Anschober (b), Sebastian Kurz és Karl Nehammer belügyminiszter. – Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images
Szigorítások november 14-én, Rudolf Anschober (b), Sebastian Kurz és Karl Nehammer belügyminiszter. – Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images

Az egészségügyi miniszter kiemelte, az új szigorítások óta vasárnap például lényegesen kevesebb új fertőzöttet azonosítottak, a „számoknak azonban még alacsonyabbnak kell lennie a végleges feloldás előtt”. Anschober szerint a jelenlegi csökkenésnek csak arra kell ösztönöznie mindenkit, hogy „továbbra is tartsák be a korlátozásokat”.

A lezárás feloldását december 6-ra tervezik, Anschober szerint azonban a lezárás jelenlegileg tervezett végén

„nem lesz minden olyan, mint amilyen volt. Védelmi intézkedésekre lesz szükség, hogy elkerülhető legyen az ünnepek utáni harmadik hullám.”

Orbán Viktor miniszterelnök már tavasszal, a járvány kezdetén is többször hangoztatta, hogy közelről figyelik Ausztriát, illetve az ottani járványügyi lépéseket, ugyanis „az osztrákok számítanak a a mi laborunknak”. A magyar kormány ekkor arról beszélt, tapasztalataik szerint 5-7 nap késéssel követi Magyarország az osztrákokat. Ha a szomszédos országokat vizsgáljuk, november 14. óta Magyarországon van a legtöbb aktív fertőzött a szomszéd országokhoz (így Ausztriához) képest lakosságarányosan nézve.

November 11-től vezette be a magyar kormány az eddigi legszigorúbb járványintézkedéseket. Ennek eredményét Orbán Viktor két héttel későbbre, azaz 25-re ígérte. Hétfőn visszaállították az első hullámban ismert idősávos bevásárlást is, melyben hétköznap 9–11 óráig, hétvégén 8–10 óráig csak idősek lehetnek a boltokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!