Karácsony: Ennek nincs köze a felelős kormányzáshoz, csak az alávalósághoz

2020. november 11. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással. Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával. Ennek semmi, de semmi köze a felelős kormányzáshoz. Ennek az alávalósághoz van csak köze” – reagált Karácsony Gergely a Facebokon a veszélyhelyzeti törvény megszavazása után benyújtott Alaptörvény-módosításra és Varga Judit által benyújtott választási törvény módosításra.

Az Alaptörvény-módosítás egyik részében ugyanis szűkítenék a közpénz fogalmát, amivel a közpénz elköltése körüli nyilvánosságot is korlátozzák, másrészt parlamenti kétharmad nélkül nem lehet majd módosítani a mostanában létrehozott vagyonkezelő alapítványokat. A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat pedig az ellenzék szerint a koordinált jelöltállítást lehetetlenítené el.

Karácsony szerint „ahol előbb írnak meg egy lopást legitimáló alkotmánymódosítást mint azt a kormányrendeletet, amely milliók életét határozza meg az elkövetkezendő hetekre, ott különösen nagy felelősség hárul a polgárokat képviselő önkormányzatokra”.

A főolgármester szerint az is abszurd, hogy a maszkviselési szabályok kidolgozását Budapest esetében „a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni”. Az új rendelet szerint ugyanis a 10 ezernél nagyobb lakosú településeken a polgármester hatásköre dönteni arról, hol írja elő a kötelező maszkviselést. Karácsony azt is írja, mindenesetre egyeztetnek a kerületekkel, hogy „a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük”. Emellett a főváros folytatja szűrési programját, bővíti a tesztkapacitásokat, fokozzák a szűrést a szociális intézményekben, valamint a kerületekkel közösen felkészülnek a pedagógusok, iskolai dolgozók szűrésére is, írja Karácsony.

Szerdán a főváros egyébként egyre több kerületében vezeti be a kötelező maszkviselést, a részletekről itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!