65-en haltak meg, 3286 újabb fertőzöttet találtak

2020. október 30. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3286 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 71 413 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma megint kiemelkedik, elhunyt két 34 éves férfi is: egyikük alapbetegségeiről pénteken fél 11-kor még nem szerepelt adat a bontásban, a másikuknál az asztma és epilepszia szerepel ott.

Összesen 65-en haltak meg, többségük idős, krónikus beteg. Az elhunytak száma 1699 főre emelkedett. 17 953-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő.

Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap pénteken. 15 638 teszt készült, ezek 21 százaléka lett pozitív.

Tegnap 2194 új fertőzöttről és 56 halálos áldozatról számoltak be.

A koronavírus-járvány alakulásáról készült részletes grafikonjainkat ide kattintva érheti el.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy hétfőtől kötelező maszkot viselni az éttermekben és a szórakozóhelyeken is, továbbá elhangzott, hogy a gyarapodó mintavételek miatt újabb 200 mintavételi egységet nyitnak meg az országban. Mint az korábban kiderült, ehhez medikusok segítségét kérik, pontosabban a fogorvosi kar dékánjának levele alapján az egyetemistákat nem megkérik, hanem kijelölik a feladatra.

Olyan hallgatókat keresnek, akiknek van jogosítványuk, és legalább kétéves vezetői gyakorlattal rendelkeznek. A karnak 40 negyed- és ötödéves hallgatót kell kiállítania a feladatra. A dékán azt kéri, jelentkezzenek, akik megfelelnek ezeknek a feltételeknek. A fertőzés felütötte a fejét a budapesti Szent Margit Kórházban is, itt le is zárták a sebészeti osztályt, miután 52 beteg, 11 nővér és 10 orvos betegedett meg. Elkapta a koronavírust Rétvári Bence és Toroczkai László is.

Szerdától érvényesek a karanténfajtákkal kapcsolatos új szabályok. Ezek értelmében már 150 ezer forinttal is büntethető az, aki megsérti a hatósági házi karanténban érvényes korlátozásokat, egy nap legfeljebb 600 ezer forint bírságot lehet kiszabni fejenként. A változtatás eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt – a törvény erejénél fogva – automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Belépés után közvetlenül oda kell utazni, az utat csak egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania az ajtajára. Amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel, egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük. Ennek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását, nyomon követhetik, hogy az illető elhagyta-e a kijelölt lakást.

Hamarosan a szövegben is meg tudjuk mutatni legfontosabb grafikonjainkat, amelyek a részletes adatokat is mutatják. Addig is ezeken a linkeken láthatja folyamatosan frissülő, interaktív ábráinkat a hazai koronavírus-helyzetről:

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>


A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!