Karanténszelfit is kérhet a rendőrség a külföldről érkezőktől

2020. október 28. – 15:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét. Szerdától életbe léptek az új karanténszabályok Magyarországon.

A szabályozás már a Magyar Közlönyben is részletesen olvasható. Az egyik újdonság, hogy a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt – a törvény erejénél fogva – automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Belépés után közvetlenül oda kell utazni, az utat csak egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania az ajtajára.

Karanténszelfi

Amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel, egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük. Ennek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását, nyomon követhetik, hogy az illető elhagyta-e a kijelölt lakást.

Az alkalmazás segítségével úgy is ellenőrizhetik, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amit egy arcfelismerő szoftver elemez, ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, amelyet egy nap alatt többször is kiszabhatnak. Egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető, a bírságot 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra.

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!