1068 új fertőzött, 21 beteg meghalt

2020. október 11. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 37 664 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 21 beteg – tizenheten közülük hetven év felettiek – így az elhunytak száma 954 főre emelkedett, 10 848-an pedig már meggyógyultak, olvasható a koronavirus.gov.hu-n

Az aktív fertőzöttek száma 25 862 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 46%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti.

A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1252 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen.

A hazai adatokat részletesen bemutató grafikonunkat itt tudja megnézni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton azt mondta, Magyarországon is elérkeztünk a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakaszába, ahol kiemelten kell figyelni az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre. Müller azt mondta, súlyosabb tünetek esetén mindenképpen igénybe kell venni a kórházi kezelést, mert az úgynevezett középsúlyos állapot nagyon gyorsan változhat, és akkor már intenzív terápiára van szükség.

A tisztifőorvos szerint a PCR-tesztek kapacitását folyamatosan bővítik, mindenkin elvégzik a tesztelést, akinek szüksége van rá.

Oroszi Beatrix epidemiológus azt állítja, a jelenlegi tesztelési kapacitással nem lehet az összes esetet detektálni, így a járvány valós trendje sem olvasható ki a detektált fertőzöttek számából. Vagyis menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni.

Magyarország jelenleg Európa legfertőzöttebb országai között van. A pozitivitási ráta tekintetében is Európa sereghajtói közé tartozunk, ami azért rossz hír, mert ez a mérőszám mutathatja meg, mennyire tartják kézben a magyar hatóságok a járványt. A tesztelésről és a pozitivitási rátáról készült átfogó videónkat itt nézheti meg:

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!