Hat nap után bekerült a 39 éves áldozat a koronavírus hivatalos statisztikájába

2020. október 9. – 07:28

frissítve

Hat nap után bekerült a 39 éves áldozat a koronavírus hivatalos statisztikájába

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos pénteki hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

19:57 – Romlik a járványhelyzet Szlovákiában

A koronavírus-fertőzöttek napi számának drámai emelkedésére számít a szlovák egészségügyi miniszter, Marek Krajcí. Várakozásai szerint a napi esetek száma már a jövő héten meghaladja az 1500-at. Ezen a héten napi átlagban 756 új fertőzést regisztráltak Szlovákiában, ahol gyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma, mint Magyarországon vagy Ausztriában. Emelkedik a kórházban kezeltek száma is, csütörtökön elérte a 324-et. A legtöbben a Zsolna, Trencsén és Kassa megyében vannak kórházban. A koronavírusjárvány következtében eddig 61-en haltak meg Szlovákiában. (MTI)

19:52 – Nógrád és Somogy megyei idősotthonokban is terjed a koronavírus

A Nógrád megyei Bátonyterenye idősotthonában 66 gondozott egy 17 gondozó koronavírustesztje lett pozitív, 14 gondozott került kórházba. A Somogy megyei Barcson egy idősotthon 26 lakója, valamint 3 gondozó kapta el a vírust. (RTL Klub)

19:20 – Hat nappal halála után bekerült a statisztikába a koronavírusban meghalt 39 éves férfi

Csak azután került be az Operatív Törzs hivatalos statisztikájába egy 39 éves, koronavírussal fertőzött férfi halála, hogy az ügy széles nyilvánosságot kapott. Korábban Müller Cecília, az Operatív Törzs vezetője közölte, hogy ehhez a kórházi dokumentumok átnézésére van szükség, erre péntekre sor került – adta hírül az RTL Klub.

19:10 – Merkel: Fordulóponthoz érkezett a védekezés Németországban

Angela Merkel német kancellár pénteken azt mondta, hogy a nagyvárosok a járványügyi védekezés legfontosabb területei. Szerinte eddig jól sikerült a védekezés, de az utóbbi hetekben aggasztó folyamatok bontakoztak ki. Ezért újabb korlátozásokat kell bevezetni mindenütt, ahol a kritikus határ fölé emelkedik az új fertőzések száma. Amint 35 fölé emelkedik a megelőző hét napon regisztrált fertőzések százezer lakosra vetített száma, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) és a hadsereg (Bundeswehr) szakértőket irányít az adott városba a helyi válságstáb és az egészségügyi hivatalok munkájának támogatására. Merkel szerint most el kell kerülni a járvány első hullámának idején szükségessé vált országos zárlatot, fenn kell tartani a gazdaság és a társadalmi élet, ezen belül legfőképpen az oktatási rendszer működését. (MTI)

18:18 – A brit kormány állja a munka nélkül, de alkalmazásban maradók bérének kétharmadát

Novembertől megtéríti brit kormány a koronavírus-járvány miatt bezárásra kötelezett cégek munka nélkül maradó, de el nem bocsátott alkalmazottai bérének kétharmadát – közölte pénteken Rishi Sunak pénzügyminiszter. Az MTI szerint a kormány hat hónapra vállal kötelezettséget, havi 2100 font (825 ezer forint) munkabérig. A Nagy-Britanniában ismét egyre gyorsabban terjedő koronavírus-fertőzések miatt a kormány sajtóértesülések szerint a jövő héttől – főleg a járvány jelenlegi gócának tekintett észak-angliai térségekben – a vendéglátóhelyek átmeneti bezárásának elrendelését tervezi. Boris Johnson kormányfő várhatóan hétfőn jelenti be a további szigorításokat.

17:50 – Söder: A vírus robbanásszerű terjedésének küszöbére került Németország

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a koronavírus-járvány felerősödése miatt szervezett bajor-osztrák kormányfői tanácskozás előtt azt mondta, hogy a határ mindkét oldalán rendkívül komoly a járványhelyzet. Azonban a járvány első hulláma idején alkalmazott módszereket, a gazdaság és a társadalom működését bénító zárlatot mindenképpen el kell kerülni, és nyitva kell tartani a határátkelőket. Söder szerint a fertőzések számának vészes emelkedése miatt tovább kell dolgozni a járvány lassításának stratégiáján, ezért a keddi találkozó után a jövő héten valószínűleg ismét össze kell hívni a testületet, hogy egyeztessen Angela Merkel kancellárral. (MTI)

17:05 – Szükségállapotot vezetnek be Madridban és kilenc környező városban

Az intézkedések a következő 15 napra vonatkoznak, és kilenc várost érintenek, ezek: Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Madrid, Móstoles, Parla és Torrejón de Ardoz. Itt csak meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, ilyen például a munkavégzés, az oktatás és az orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek. A tartomány 286 egészségügyi körzetének 60 százalékában 500 felett van a százezer lakosra jutó esetszám. A kórházakban több mint háromezer Covid-beteget kezelnek, egy hét alatt pedig 63-an hunytak el a régióban. (MTI)

14:03 – Biciklivel és e-robogóval viszik házhoz a teszteket Bécsben

Szeretnék, ha minél hamarabb eljutnának a tesztek a bécsiekhez, ezért a gargalizálós koronavírusteszteket biciklivel és e-robogókkal is házhoz szállítják, mert ez „gyors, kényemes és klímabarát megoldás”. A tünetmentes bécsiek az Ernst-Happel-Stadionnál drive-in vagy gyalogos tesztet csináltathatnak, akik pedig enyhe tüneteket produkálnak, ugyanilyen tesztelő állomást vehetnek igénybe a Floridsdorfer Brücke-nél a Dunaszigeten. Mindkét állomáson az úgynevezett gargalizálós teszttel vesznek mintát, a procedúra ingyenes. Most már lehetőség van a házhoz szállítós módszerrel is igénybe venni a szolgáltatást, ehhez először a 1450-es telefonszámot kell tárcsázni, ahol a beszélgetés során az egészségügyi személyzet felméri a helyzetet. Ha megállapították a fertőzés gyanúját, az illető dönthet, hogy ellátogat a tesztelő utcákba, vagy otthoni tesztet kér. Ezután üzenetben értesítik a körülbelüli kiszállítási időről, majd a tudnivalókról, ha pedig végzett a mintavétellel, a futárok el is viszik azt. A futárszolgáltatáshoz 200 új munkatársat keresnek. (Bécs Város Külképviseleti Irodája, sajtóközlemény)

13:51 – Hárommillió ember nem jut haza a koronavírus-járvány miatt

Csaknem 3 millió, különféle okokból külföldön tartózkodó, de hazatérni szándékozó ember nem juthatott vissza saját országába a nyáron a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzárak és korlátozások miatt

12:49 – Zárt kapuk mögött rendezik meg a Nemzeti Vágtát a Hősök terén

Idén a Nemzeti Vágta is rendhagyó lesz: a versenyt a járványhelyzet miatt a szervezők közönség nélkül rendezik meg a hétvégén a Hősök terén, élőben követni pedig a Duna tévén lehet. A lelátók hiánya ellenére ugyanakkor a versenyt a szokásos pálya vonalvezetése mellett rendezik majd meg. Emellett idén is lesz Kishuszár Vágta, valamint a nemzetközi futamot is megtartják, méghozzá Magyarországon élő külföldi lovasok részvételével. (MTI)

11:58 – Operatív törzs: Nem biztatják az orvosokat többszöri maszkhasználatra

Újságírói kérdésre Müller Cecília cáfolta, hogy kevés lenne a maszk. Azt mondta, hogy „az intézmények kétheti tartalékkal el vannak látva”.

11:51 – Tuzson Bence államtitkár is koronavírusos

A politikus a Facebookon erősítette meg a sajtóban terjedő információkat, mint írta, valóban pozitív lett a hétfőn elvégzett koronavírustesztje. Tuzson a járványügyi protokollnak megfelelően azonnal karanténba vonult, és értesítette azokat, akikkel az elmúlt napokban kapcsolatba került. „Úgy tűnik, hogy a környezetemben senki sem kapta el a betegséget, a családom is jól van. A tüneteim enyhék, jelenleg itthonról dolgozom tovább, a személyes találkozókat áthelyeztük az online térbe” – tette hozzá.

11:48 – Operatív törzs: 242 teszt lett pozitív egy tiszaújvárosi építkezésen

Müller Cecília elmondta, hogy „Tiszaújvárosban egy nagy építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik együtt”, az elvégzett tesztek közül 242 lett pozitív, 173 szoros kontaktot találtak. A szálláshelyeken elkülönítették a koronavírussal fertőzött dolgozókat. Korábban megírtuk, hogy ez a Mol épülő poliolüzeme, ami a város polgármesterének Facebook-bejegyzéséből derült ki.

11:40 – Operatív törzs: tizenöten haltak meg az elmúlt 24 órában

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint valamennyien krónikus megbetegedésben szenvedtek, öt embernél vírusos tüdőgyulladást jelöltek meg halálokként.

11:32 – Operatív törzs: Egy nap alatt 33-szor intézkedtek hiányzó maszk miatt

Hatan tömegközlekedési eszközön, huszonheten zárt helyen szegték meg a szabályokat. Huszonegyen megúszták figyelmeztetéssel, tíz embert feljelentettek, két esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

11:03 – Negatív lett a miskolci polgármester koronavírustesztje

Két napja jelentette be Veres Pál, Miskolc polgármestere, hogy kontaktba került egy igazolt Covid-fertőzöttel, ezért szerdától karanténban folytatja a munkát. Pénteken ugyancsak Facebook-posztban közölte, hogy negatív lett a tesztje, de hozzátette, hogy a hatóságilag előírt tíznapos karantént ettől még betartja, és otthonról folytatja a munkát.

10:42 – Először emelkedett 12 ezer fölé az új fertőzöttek száma Oroszországban

Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 12 123-mal 1 272 238-re emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint, ami abszolút rekord az Oroszországot tavasszal elért járvány kezdete óta. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. Az RBK gazdasági lap szerint a moszkvai hatóságok a romló adatok miatt fontolóra vették az éjszakai szórakozóhelyek bezáratását, az éttermek esetében viszont még nem merült fel ez az elképzelés. Oroszországban a főváros a legfertőzöttebb régió, ahol az elmúlt nap folyamán az igazolt fertőzöttek száma 3701-gyel 321 812-re, a halálos áldozatoké 33-mal 5530-ra, a gyógyultaké pedig 1424-gyel 259 127-re nőtt. (MTI)

10:15 – Rohamosan terjed a járvány, gyorsan nő a súlyos esetek és halottak száma Csehországban

A napi fertőzöttek száma csütörtökön a héten már harmadik alkalommal lépte túl az eddigi legmagasabb szintet, és ugrásszerűen nő a súlyos esetek és a halottak száma is. Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent kimutatás szerint csütörtökön minden eddiginél több fertőzöttet regisztráltak, de ugrásszerűen emelkedik a kórházban kezeltek, a lélegeztetőgépre szorulókés a halottak száma is. Szerdán 42 ember halt meg, amely az eddigi legmagasabb napi szám. A Lidové Noviny című lap azt írta pénteken, hogy miután a kormány az új óvintézkedések meghozatala előtt szokatlan módon konzultációra hívta az ellenzéket, mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a járványhelyzet rendkívül súlyos. A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap szerint a csütörtökön ismertetett új óvintézkedésekkel, amelyek alapján két hétre bezárnak a kulturális intézmények és a sportlétesítmények, gyakorlatilag befagyasztják a közösségi életet, és az intézkedések komoly hatással lesznek a gazdaságra is. (MTI)

9:15 – Két nap alatt másfélszeresére nőtt a kórházban ápoltak száma itthon

Meghalt tizenöt beteg, így az elhunytak száma 913-ra emelkedett, 9202-en pedig már meggyógyultak.

9:01 – Hétfőtől már egyetlen országba sem utazhatnak biztonságosan az írek

Egyetlen egy ország sem lesz már fent hétfőtől az írek Zöld Listáján, amikre azok az országok kerülhetnek fel, amiket a kormány koronavírus szempontjából biztonságosnak tart, és ahonnan az odautazók korlátozás nélkül térhetnek vissza az országba. Most még Ciprus, Finnország, Lettország és Lichtenstein szerepel a listán, de hétfőtől ezek is lekerülnek onnan. (BBC)

8:55 – Kína csatlakozik a WHO COVAX finanszírozási alapjához

A COVAX finanszírozási alap célja a koronavírus elleni vakcinához való gyors és méltányos hozzáférés biztosítása, ehhez csatlakozik Kína is – jelentette be a pekingi külügyminisztérium pénteken. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő arról számolt be, hogy a kormány csütörtökön megállapodást írt alá a COVAX társvezetőjeként működő GAVI vakcinaszövetséggel. Hangsúlyozta: Kína elkötelezett abban, hogy az általa fejlesztett és alkalmazott oltóanyagokat globális közkinccsé tegye, és prioritásként tekint arra, hogy ezekkel ellássa a fejlődő országokat. Azt egyelőre nem tudni, Kína pontosan milyen módon járulna hozzá az alaphoz. (MTI)

8:10 – Megérkeztek a legfrissebb adatok

A világon 36 516 788 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 061 888, a gyógyultaké pedig 25 456 281 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. (MTI)

7:41 – Orbán: Kezdhetjük vágni a centit

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjúban úgy fogalmazott, hogy a jövő év közepéig, „június-júliusig tarthat rosszkedvünk tele”. Megismételte korábbi kijelentését, hogy a baloldalra nem lehet számítani a járvány elleni védekezésben.

6:55 – A koronavírus elérte a XII. kerületi bölcsődéket és óvodákat is

Több csoportot is be kellett zárni a Hegyvidéki bölcsődékben és óvodákban, közölte a kerületi önkormányzat. Egy óvodákba kijáró gyógypedagógusnak is pozitív lett a tesztje. (Hvg.hu)

6:30 – Májusban újra próbálkozhatnak az érettségizők

Nem muszáj most bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is újra próbálkozhat. A két hét múlva esedékes őszi érettségit normál menetrend szerint szervezik, de legfeljebb tízen lehetnek egy teremben, és a dolgozatokat is pihentetni fogják. (Magyar Nemzet)

6:10 – Maruzsa: Az történt, amit sejtettünk és reméltünk

Sikeres a védekezés a köznevelési intézményekben, a meghozott óvintézkedéseknek és a gyors, határozott tanügyi döntéseknek köszönhetően alacsony volt a fertőzések száma szeptemberben – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. (Inforádió)

(Borítókép: Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2020. május 6-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!