Operatív törzs: Minden korosztály érintett

2020. október 6. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány továbbra is felszálló ágban van, negatív rekordot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. A Romániába utazókat új beutazási szabályozás várja. Az edzőterembe járóknak is adott tanácsokat a tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában 818 fővel nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az aktív fertőzöttek száma 22 722, ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb adatokat az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Húsz beteg halt meg egyetlen nap alatt, ami negatív rekordnak számít. A tisztifőorvos azt mondta: közülük tizenöt főnél találtak a klinikusok szív- és érrendszeri megbetegedéseket, jellemzően magas vérnyomást, egy főnél volt légzőszervi megbetegedés az alapbetegség, további négy ember esetében pedig anyagcsere-betegség, cukorbetegség, pajzsmirigy-megbetegedés, illetve krónikus veseelégtelenség volt az alapbetegség. A tisztifőorvos közlése szerint az elhunytak életkora 53 és 92 év között volt. Ez ellentmond részben a koronavírusról szóló kormányzati tájékoztató honlapon található információknak, ott ugyanis az olvasható, hogy az elhunytak között volt egy 44 éves férfi beteg is, a 840-es sorszámú beteg, akinek az esetében krónikus alapbetegségről jelenleg nincs adat.

(A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide.)

Az összes elvégzett PCR-teszt száma 771 297-nél jár. 627 főt ápolnak kórházban, és 37-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília szerint a 39. hétről a 40. hétre 14 százalékkal nőtt a pozitivitások aránya. A 20 és 29 év közti korosztály a leginkább érintett, bár az elmúlt héten nagyon enyhe csökkenést meg lehetett figyelni ebben: az összes megbetegedésnek már nem a negyedében, csak a 23 százalékban van róluk szó. A 30 és 60 év közti fertőzöttek száma jelentősen emelkedik, most ők adják az összes fertőzött 45 százalékát. A 14 év alattiak aránya csupán 4,5 százalék, tehát a gyerekeknél továbbra sem jellemző a megbetegedés. Kiemelkedően magas a megbetegedési ráta a 15–19 éves korosztályban, ebben a körben 100 ezer főre 661 beteg esik.

„Egyértelműen a járványnak a felszálló szakaszában vagyunk”

– mondta Müller Cecília.

Területi eloszlás szempontjából továbbra is Budapest és Pest megye a legfertőzöttebb, utánuk jön Győr-Moson-Sopron. Budapesten a 100 ezer főre vetített megbetegedési ráta duplája az országosnak (641 a 322-vel szemben). A legkevésbé Békés, Bács-Kiskun és Tolna megyében van jelen a fertőzés.

Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett rá, hogy kedden hatályba lépett a Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkezőkre vonatkozó új kormányrendelet, amelynek értelmében már egy negatív koronavírusteszt esetén mentesülhetnek a karanténkötelezettség alól. Kiss felhívta a figyelmét a Romániába készülőknek az új, kedd este 23 órától hatályba lévő román szabályozásra. Ahogy megírtuk, Románia karanténkötelezettséget vezet be. Arra kérte az érintetteket, tájékozódjanak útnak indulás előtt.

Kiss ismertette a koronavírussal kapcsolatos friss rendőrségi adatokat. Az elmúlt 24 órában 86 rendőri intézkedés volt közérdekű üzem megzavarása, védelmi szabályok be nem tartása miatt. Ebből 45 esetben azért, mert egyáltalán nem vagy nem jól viseltek maszkot tömegközlekedési eszközökön. Ezek az emberek csak figyelmeztetést kaptak. Boltokban, közintézményekben már előfordult szigorúbb fellépés is: összesen 31 esetben intézkedtek rendőrök védelmi szabályok megszegése miatt. Ebből 27 esetben figyelmeztetés történt, de egy esetben helyszíni bírságot szabtak ki, három ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek. Eddig összesen 835 esetben léptek fel védelmi intézkedések megszegése miatt. A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma kedden 472, eddig 89 gyanúsítottat hallgattak ki.

Karantént az elmúlt 24 órában 10 508 helyszínen ellenőriztek. 2079 házi karantént rendeltek el. Az érvényben lévő karanténok száma jelenleg 20 088.

Müller Cecília megerősítette az RTL Híradójának tiszaújvárosi gócpontra vonatkozó kérdésére, hogy valóban van Tiszaújvárosban egy munkahely, ahol az elmúlt napon halmozódást észleltek. Az eset kivizsgálása, kontaktkutatás folyik, mondta.

Egy edzőtermekkel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: az edzőterembe járók vegyenek maszkot az öltözőben, és ugyan „mozgás közben nem lehet maszkot viselni”, de a teremben próbálják meg tartani a távolságot, a gépeket helyezzék távolabb egymástól, egy időben kevesek legyenek egyszerre bent, és nyissanak ablakot, vagy oldják meg mesterségesen a szellőzést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!