Orbán Ráhel elmondta, mi volt a baj a turai kastéllyal, és miben fejlődhetne a budapesti turizmus

2024. október 20. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Ráhel arról beszélt a kormányközeli Mandinernek, hogy már a kezdetektől fogva kihívás volt a turai kastély üzemeltetése, ami egészen mostanáig luxusszállodaként funkcionált, a jövőben viszont rendezvényhelyszínként működne tovább. Orbán Ráhel szerint az okozta a problémát, hogy más élményre vágyott, aki rendezvényt vitt oda, mint aki szobát akart foglalni.

Eredetileg is az volt a koncepció, hogy rendezvényekre fókuszálnak, de a Covid felborította a terveket. „Teljesen más élményre vágyott az, aki egy rendezvényt vitt oda, mint az, aki egy lefoglalt egy vagy két szobát, a kettőt egyszerre kiszolgálni pedig különösen nehéz vagy megoldhatatlan volt egy olyan épületben, ahol kevés szoba áll rendelkezésre. Ezért úgy döntöttünk, hogy ez a konfliktus ne álljon fenn, és mostantól vagy különleges eseményekre adjuk ki a kastélyt vagy csoportos foglalásokra, ahol összegyűjtünk több, hasonló élményt kereső vendéget, és ők egyszerre jönnek el a szállodába.”

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó kastélyszálló 2020-as megnyitása óta egyszer sem tudott nyereséges évet zárni, nemrég pedig elküldték a dolgozók egy részét. Ennek oka, hogy novembertől a hotelszerű működés helyett privát bérlésekre és rendezvényekre állnak át. A kastélyt üzemeltető TRA Kft. szerint „az üzleti modell finomhangolásának az oka, hogy jelentősen megnőtt a hasonló rendezvények és a kastély privát bérlése iránti érdeklődés”.

Az egykori Schossberger-kastélyban megnyitott szálló volt az első a Botaniq Collection brandből, ami Tiborczék luxushoteleit és éttermeit tömöríti. A brand alá tartozik többek között a turai kastélyban működő Clarisse fine dining étterem, az Andrássy Kúria és Spa, a belvárosi Verno House és a hozzá tartozó Flava étterem. A turai kastélyról tavaly kiderült, hogy itt forgatja a TV2 a Nagy Ő friss évadát, de a kastélyban ünnepelt Justin Bieber is a szigetes fellépése után, és itt házasodott meg a Tények bulvárújságíróból lett hírigazgatója, Szalai Vivien is.

A Mandiner a budapesti turizmus helyzetéről is kérdezte a miniszterelnök lányát. Orbán Ráhel szerint van elég hotel a magyar fővárosban, viszont az üzleti turizmus terén még lenne mit fejleszteni. Budapesten nincs elég konferencia- és rendezvényhelyszín, ahol olyan nagyságú és típusú konferenciákat lehetne tartani, mint Bécsben. Pedig a holtszezonban sokat segítene, ha több üzleti turista látogatna Budapestre. Azt is mondta, sok múlik Budapest közösségi médiás megjelenésén is, mert például az ázsiai országokban foglalási felületként is funkcionál a közösségi média.

A folyamatban lévő fejlesztésekről azt mondta, hogy a napokban indul a Gellért Hotel épületének felújítása. „A beruházás célja, hogy visszaadja a szálloda egykori fényét, megőrizve az ikonikus épület történelmi örökségét. A szálloda üzemeltetője a nemzetközileg elismert, felső kategóriás hoteleket üzemeltető Mandarin Oriental Group lesz. Célunk, hogy a budapestiek is ismét büszkén magukénak érezhessék az épületet, amely éttermeivel, ahogyan régen is, elsősorban a helyiek igényeit szeretné majd kielégíteni.” Tiborcz István cége, a BDPST Zrt. 2022-ben vásárolta meg az egyik legismertebb budapesti szállót. Az épületben 139-150 luxus szállodai szobát és lakosztályt fognak kialakítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!