Nyitása óta veszteséges, nem működik többé luxushotelként Tiborczék turai kastélya

2024. október 9. – 15:23

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak néhány hétig működtetik Tiborcz Istvánék luxusszállodaként a turai kastélyt, az alkalmazottak egy részét el is bocsátották – írja a 24.hu. A lap azt írja, a kastélyszálló 2020-as megnyitása óta egyszer sem tudott nyereséges évet zárni.

A turai, egykori Schossberger-kastélyban megnyitott szálló volt az első a Botaniq Collection brandből, amely Tiborczék luxushoteleit és éttermeit tömöríti. A brand alá tartozik többek között a turai kastélyban működő Clarisse fine dining étterem, az Andrássy Kúria és Spa, a belvárosi Verno House és a hozzá tartozó Flava étterem.

A kastélyszálló üzemeltetését a BDPST Zrt. leányvállalata, a TRA Real Estate Ingatlanhasznosító Kft. végezte. A 24.hu azt írja, a cég a kastély 2016-os megvásárlását és magát az épületfelújítást is kölcsönökből fedezhette. Kötelezettségei a nyitás óta három év alatt közel egymilliárd forinttal nőttek, tavaly pedig már túllépték a 8 milliárdot. A cég mérlege szerint a személyi jellegű kiadások, így az alkalmazottak fizetése vitte el a bevételek közel felét.

A lap az üzemeltető cég beszámolói alapján azt is írja, hogy a TRA Kft. négy év alatt 8,3 milliárd forintos adókedvezményt adott át Tiborczék központi cégének, a BDPST-nek. A kormány ugyanis – nem sokkal azután, hogy Tiborczék tervezni kezdték a kastély átalakítását – módosította a taotörvényt. Ezzel lehetővé tette, hogy a műemlékek felújításával zajló beruházásoknál a cégek a beruházási érték kétszeresével csökkenthessék az adóalapjukat, sőt, a módosítás engedélyezte azt is, hogy a fel nem használt adókedvezményt a beruházó cég a kapcsolt vállalkozásnak átadhassa.

Mint kiderült, a kastély nem vész el, csak átalakul. A Telex kérdésére a BDPST Group azt válaszolta, hogy a kastélyszállót nem zárják be, csak november 1-től az üzleti modellt változtatják meg. A hotelszerű működés helyett privát bérlésekre és rendezvényekre állnak át. A kastély „így céges és üzleti eseményeknek, egyedi rendezvényeknek, esküvőknek és kulturális programoknak fog helyszínt biztosítani.” A cég szerint „az üzleti modell finomhangolásának az oka, hogy jelentősen megnőtt a hasonló rendezvények és a kastély privát bérlése iránti érdeklődés”. Ehhez valamivel szűkebb stábra van szükség, de a változással érintett dolgozók jelentős része a cégcsoporton belül dolgozik tovább, írta a BDPST Group.

A turai kastélyról a Telexen is többször írtunk már: tavaly kiderült, hogy itt forgatja a TV2 a Nagy Ő friss évadát, de a kastélyban ünnepelt Justin Bieber is a szigetes fellépése után, és itt házasodott meg a Tények bulvárújságíróból lett hírigazgatója, Szalai Vivien is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!