Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarországgal szemben a kiskereskedelmi különadó miatt

2024. október 3. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság felszólító levéllel kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kiskereskedelmi adózási rendszer miatt, mert azt a testület szerint nem hozták összhangba az uniós joggal, derül ki a Bizottság csütörtöki közleményéből. Az Európai Bizottság szerint a magyar gyakorlat jelenleg ütközik az uniós közös piac egyik alapelvével, a letelepedési szabadsággal.

Az Európai Bizottság áprilisban kezdte vizsgálni a Spar és az osztrák kormány panaszát, mert szerintük a magyarországi kiskereskedelmi különadó hátrányosan megkülönböztető. A Spar még március elején panaszolta be Magyarországot az EU-nál, mert szerintük sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működőknek csak 0-1 százalékot. Az árstopot is kifogásolták, amivel a termékek egy részét olcsóbban kellett eladniuk, mint amennyiért beszerezték azokat.

A második Orbán-kormány 2010 után egyszer már bevezetett egy kiskereskedelmi különadót, ami miatt 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. Ezt viszont 2014-ben lezárták, vagyis nem lett belőle uniós per.

A Spar és a kormány vitájáról szóló elemző cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!