Airbnb-mentes sziget lehet Terézváros

Legfontosabb

2024. szeptember 21. – 10:33

Airbnb-mentes sziget lehet Terézváros
Apartmanok kulcsszéfjei egy budapesti társasház bejáratánál 2024 nyarán – Fotó: Jean-Michel Delage / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt hétvégén lezárult VI. kerületi szavazáson részt vevő terézvárosiak többsége amellett szavazott, hogy a kerület tiltsa be a rövidtávú lakáskiadást, vagyis azt, hogy Airbnb-n és hasonló platformokon keresztül turistáknak adhassanak ki VI. kerületi lakásokat. Soproni Tamás polgármester a szavazással elégedett, a kampánnyal magával már voltak problémái, de ígéri, hogy október végére a kerületi közgyűlés elé került az Airbnb-t tiltó rendelet.

A lakáskiadókat képviselő szervezetek szerint a nagyon is problémás szavazás eredménye őket erősíti. A többi belvárosi kerület egyelőre úgy tűnik, nem kapott nagyobb kedvet az Airbnb szabályozásához, így látszólag a terézvárosi szavazásnak nem lesz egész Budapesten végigsöprő hatása. Kivéve, ha a kormány most nagyobb kedvet kap a kérdés szabályozásához.

Kevésen múlt a tiltás

A kéthetes, online és offline is megtartott ún. ügydöntő szavazáson 6083 terézvárosi, vagyis a kerület lakóinak 20,52 százaléka vett részt a szavazáson. Ezt Soproni Tamás nagy eredménynek tartja, mint a Telexnek elmondta, időközi választásokon szoktak hasonló arányban részt venni kerületi lakosok, és az Erzsébetvárosban 2018-ban, a bulinegyed szórakozóhelyeinek nyitvatartásáról tartott kerületi népszavazáson a lakosság kisebb arányban (kevesebb, mint 16 százalékban) vett részt. A szavazás előtt Soproni a Telexnek azt mondta, 10 százalékos részvételre számít. A momentumos polgármester szerint az is komoly eredmény, hogy végre egy érdemi közpolitikai kérdésről volt vita a közbeszédben, még ha a kampány nem is volt olyan kulturált, mint remélte.

Az eredmény elég szoros volt, a szavazók 54 százaléka, 3265 fő voksolt a tiltás mellett, 46 százalék, 2818 pedig ellene, vagyis a tiltás 447 darab szavazattal nyert,

és ezt a tényt a tiltás mellett kampányolók is hangsúlyozzák.

A szavazás eredményét viszont így is ügydöntőnek tekinti az önkormányzat, Soproni azt ígéri, hogy az október 31-i közgyűlésen beterjeszti a rendelettervezetet, ami 2026 január elsejétől nullára redukálja, hogy hány napra lehet turisztikai célból kiadni egy lakást, ezzel betiltva az Airbnb típusú szálláskiadást. A polgármester azt ígéri, hogy ezután, az őszi adórendelkezésekkel együtt 50 százalékos adókedvezményt ad majd az önkormányzat a hosszú távú lakáskiadásra, ezzel segítve az átmenetet az airbnb-s lakások tulajdonosainak, ha kiadnák az ingatlanjukat 2026 januárja után.

A lakáskiadók tiltás ellen kampányoló érdekszervezetei sokkal kevésbé elégedettek a szavazással, mint a polgármester. Somló Iván, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének (FSZKSZ) alelnöke, aki a Telex Téma című műsorában is ismertette a betiltás elleni érveit, a szavazás után azt mondta a Telexnek, hogy a szervezet nem fogadja el legitimnek a szavazás eredményét, mert azt semmilyen külső auditor, se közjegyző, se az önkormányzat jegyzője nem hitelesítette. A Magyar Apartman Kiadók Egyesülete (MAKE) és az FSZKSZ közös közleménye egyenesen szavazásnak álcázott közvéleménykutatásként hivatkozik arra, ami a Terézvárosban zajlott.

Szavazóhely Terézvárosban a szavazás idején – Fotó: Képszerkesztőség / Terezváros Önkormányzata
Szavazóhely Terézvárosban a szavazás idején – Fotó: Képszerkesztőség / Terezváros Önkormányzata

Somló értelmezése szerint a szavazás inkább a lakáskiadók álláspontját erősítette, hiszen

értelmezése szerint az eredmény azt jelenti, hogy a kerület lakosságának 80 százalékát nem zavarják az Airbnb-k, 9 százaléka pedig kifejezetten a tiltás ellen szavazott.

A szervezet azt is kifogásolja, hogy a szavazáson, mivel nem hivatalos népszavazás volt, s nem választókorúak és a közügyektől eltiltottak is szavazhattak, míg azok, akiknek turistáknak kiadott lakásaik vannak a kerületben, de nem kerületi lakosok, azok nem (igaz, ők akkor sem szavazhattak volna, ha hivatalos népszavazást szervez a kérdésben a kerület). A szervezet ennek ellenére továbbra is együttműködik a kerületi önkormányzattal, szeptember 25-én például a feketéző airbnb-sek kiszűréséről tárgyalnak majd.

Somló azt mondta, remélik, hogy még jobb belátásra lehet bírni a kerület vezetését. Az érdekvédelmi szervezetek közös közleménye szerint a szálláskiadók abban nem akarnak engedni, hogy hány napig adhassák ki a lakásaikat, de azt támogatnák, hogy ideiglenes moratóriumot vezessenek be a magán- és egyéb szálláshelyek nyitására Budapesten, „ami egyszerre segítené a piac védelmét és a kormány lakhatási céljainak megvalósítását, egyben időt ad a tényeken alapuló higgadt szakmai párbeszédre valamennyi érintett között.”

A kerületek nem lépnek. A kormány igen?

A szavazás előtt azt írtuk, hogy ha a terézvárosiak a tiltás mellett döntenek, akkor könnyen lehet, hogy más ellenzéki vezetésű kerületek is elgondolkodnak a rövidtávú lakáskiadás szabályozásán vagy tiltásán. Azóta viszont más belpesti kerületek vezetőinek nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy nem ver majd akkora hullámokat a terézvárosi döntés: egyelőre egyetlen másik polgármester sem nyilatkozta, hogy kedvet kapott volna a szabályozáshoz. A Telex levélben fordult az 5., 7., 8., 9. és 13. kerület vezetéséhez, hogy hogyan értékelik a terézvárosi szavazást, mit gondolnak annak az ő kerületükre gyakorolt hatásáról, és terveznek-e hasonló szabályozást. A válaszok alapján úgy tűnik, hogy Soproni Tamás egyelőre egyedül marad az Airbnb elleni fellépésben.

Soproni Tamás egy felújítás alatt álló terézvárosi önkormányzati társasházban – Fotó: Képszerkesztőség / Terezváros Önkormányzata
Soproni Tamás egy felújítás alatt álló terézvárosi önkormányzati társasházban – Fotó: Képszerkesztőség / Terezváros Önkormányzata

A VII. kerületet vezető DK-s Niedermüller Péter hivatala a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy a kerület vezetésének álláspontja szerint az általános tiltás nem megoldás a problémára, „az csak a kiskapuk számát növeli”, éppen ezért hasonló véleménynyilvánító szavazásban nem gondolkodnak. Ezzel együtt figyelni fogják, hogy a VI. kerületi tiltás hatására több lesz-e a VII. kerületben a rövid távon kiadott lakás, bár arra is felhívják a figyelmet, hogy Erzsébetvárosban már most is kell a társasház beleegyezése szükséges ahhoz, hogy egy lakásból Airbnb lehessen. A társasházak pedig az önkormányzat közlése szerint általában nemmel szavaznak az ilyesmire. Soproni Tamás korábban a Telexnek azt mondta, hogy ilyen rendszer a VI. kerületben is működik, de nem tudta érdemben megállítani az Airbnb-k terjedését.

A Pikó István vezette Józsefváros polgármesteri hivatala kérdésünkre azt írta, a turisztikai célú rövidtávú bérbeadás jobb szabályozása fontos lépés lehet, de

elviszi a fókuszt a fő problémákról, a kormányzati lakáspolitika teljes hiányáról, a bérlakásépítés hiányáról, a lakhatási támogatások hiányáról.

Ráadásul Pikóék szerint a kormánynak is kapóra jön, hogy az Airbnb-re hivatkozva elterelheti a figyelmet saját felelősségéről. „A terézvárosi szavazás tanulsága, hogy nem biztos, hogy érdemes egy ügydöntő szavazással ennyire leegyszerűsíteni a rövidtávú bérbeadás kérdését” – írja az önkormányzat, hozzátéve, hogy a Józsefvárosban csak a magántulajdonú lakások 4 százalékát adják ki rövid távra, így a kerületi tapasztalatok alapján a belváros kiürülésének problémáját ezek tiltása nem oldaná meg.

„Józsefvárosban tettünk és teszünk lépéseket a lakhatási válság enyhítése érdekében. A rövidtávú kiadás további terjedése megakadályozásában segíthet a társasházi SZMSZ-ek módosítása. A lakásügynökségünket készülünk célzottan hirdetni a magánkiadók körében. De ennél jóval többet teszünk, ami országosan is minta lehet: az előző ciklusban több mint 200 bérlakást újítottunk fel, igazságos pályázati rendszert vezettünk be, a kormány által eltörölt lakhatási támogatást bevezettük a kerületben, lakásügynökséget hoztunk létre” – tette hozzá az önkormányzat.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester azt írta a Telexnek, hogy minden kezdeményezésnek örül, ami valós társadalmi problémákról szóló nyilvános vitával és véleménynyilvánítással jár, „nem gondolom viszont, hogy a válasz erre fekete vagy fehér, és a terézvárosi eredmény is azt mutatja, hogy ezt nem lehet teljes engedélyezéssel vagy tiltással megoldani.” Ferencváros vezetése egyelőre megvárja, hogy milyen hatása lesz a kerületi ingatlanpiacra a VI. kerületi tiltásnak, saját tiltást viszont nem terveznek. „Ferencvárosban 740 rövid távra kiadott lakás van, de nincsen ezzel kapcsolatban széleskörű elégedetlenség. Leginkább azokból a házakból érkeznek panaszok, ahol nagyvállalkozók felvásárolják a lakásokat és hostelt alakítanak ki” – írta válaszában a polgármester.

A VI. kerületi szavazásnak abból a szempontból viszont nagyobb hatása lehet, hogy úgy tűnik, a szavazás miatt a kormány is aktívabb lett a témában.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz végül visszalépett főpolgármester-jelöltje a szavazás lezárulta előtt azt nyilatkozta, hogy bármilyen döntés is szülessen a szavazáson, ő javasolni fogja a kormánynak, „hogy ennek megfelelő szabályozást alakítsanak ki Budapesten és akár országosan is.” Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is nyilatkozott a témában még a szavazás kezdete előtt, hogy a rövidtávú lakáskiadás lakásinflációt okoz, ezért szabályozni kellene, a szavazás után pedig a terület minden eddiginél szigorúbb szabályozását ígérte. Hogy ez mit takar majd, azt egyelőre nem tudni, de úgy látszik, hogy az eddigi laissez faire időszaknak hamarosan vége lesz a lakáskiadásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!