Még Lázárék sem tudják, mikor készülhet el az M30-as autópálya fél éve beszakadt szakasza

2024. szeptember 11. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Dolgoznak a februárban beszakadt M30-as autópálya javítására készült javaslaton a Építési és Közlekedési Minisztériumnál, ami napi kapcsolatban van az autópályát üzemeltető vállalkozóval is, ez derül ki abból a válaszból, amit a minisztérium államtitkára adott Jakab Péter országgyűlési képviselőnek. Jakab Péter írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben Lázár János miniszternek, hogy megtudja, mikor adják át az autópályát, és mikor kártalanítják azokat az autósokat, akik megvették az autópálya-matricát, de az útszakaszt február óta nem tudják használni.

Lázár János miniszter megbízásából Ágh Péter államtitkár válaszolt Jakabnak, azt írta, geotechnikában és úttervezésben jártas független szakértők vizsgálják a javításra készült javaslatot.

A két éve átadott M30-as autópálya februárban szakadt be Szikszónál, miután a szerkezete több helyen is elmozdult, megcsúszott, és a burkolaton repedések jelentek meg. Az utat a 38-as kilométernél mindkét irányban, teljes szélességében lezárták, és azóta sem lehet használni.

Az M30-as autópálya beruházása 2018-ban indult, összköltsége 200 milliárd forint volt, ennek nagyobb részét az Európai Unió, kisebb részét az állam finanszírozta. 2021-ben adták át a forgalomnak.

Az első 10,4 kilométert, a Miskolc és Szikszó közötti szakaszt a Strabag Építő Kft. és a Strabag AG konzorciuma nyerte el 39,4 milliárdért, a második, 24,2 kilométeres szakaszon, Szikszó és Encs között a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. 75,39 milliárd forintért.

Az átadása utáni időszakban az M30-as leginkább azzal került be a hírekbe, hogy rendre forgalommal szemben hajtottak fel rá az autósok. Ennek okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!