A nyár közepére sem érkezett meg a kiskereskedelem fellendülése

2024. szeptember 5. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH csütörtökön publikált szezonális és naptárhatással kiigazított adatai alapján előző hónaphoz képest júliusban is stagnált a magyarországi kiskereskedelmi forgalom, azaz a korábbi hónapok kedvezőtlen tendenciái után a nyár közepére várt felpattanás még várat magára.

Az előző év hasonló időszakához képest a forgalom 2,5 százalékkal bővült; ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelem még mindig a 2021-es szint alatt áll. A forgalom változása az egyes termékcsaládokra lebontva így néz ki:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2 százalékkal bővült,
  • az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal nőtt,
  • az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal növekedett
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,8 százalékkal emelkedett.

Jelentősen nőtt viszont a kiskereskedelmi forgalomból 7,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem, ennek volumene 6,4 százalékkal bővült.

A stagnálás annál is érdekesebb, mivel a júniusi adatok alapján a reálkereset 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az adatokat ismertető Portfolio szerint a visszafogott fogyasztásának több oka lehet. Az emberek

Ahogy arról augusztus végén írtunk, a magyarországi jelenség nem egyedülálló, a fogyasztás visszafogottsága – Romániát leszámítva – az egész régióra jellemző.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!