Durván beszakadt a kormány kedvenc gazdasági mutatója, nem jönnek a beruházások

2024. augusztus 22. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A nyers adatok szerint 2024. II. negyedévében 16,8 százalékkal csökkent a beruházások volumene Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A szezonálisan kiigazított adatok alapján az előző negyedévhez képest a beruházások értéke összehasonlító áron 7,0 százalékkal csökkent. A nemzetgazdasági beruházások teljesítménye a szezonálisan kiigazított adatok szerint 14,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A KSH szerint a beruházások csökkenéséhez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, valamint a kereskedelem járult hozzá. A visszaesést a közigazgatás, az energiaipar, illetve az ingatlanügyletek növekvő beruházási aktivitása mérsékelte.

A beruházási volumen 2016 végén, vagyis közel nyolc éve volt utoljára ilyen gyenge, és azért is különösen kellemetlen, mert Szijjártó Péter külügyminiszter és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is gyakran hivatkozik a sok külföldi beruházásra Magyarországon, a magyar gazdaság erősségének igazolására. Nagy Márton éppen egy nappal ezelőtt kijött, az Indexnek adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a kormány további kiadásracionalizálásra készül, megvizsgálták az egymilliárd forint feletti beruházások lehetséges átütemezését 2024-ről 2025–2026-ra, ami 645 milliárd forintos lefaragást jelent – magyarán a közeljövőben az állami oldal sem fogja felpörgetni a most mélybe zuhant adatot.

A július végén megjelent GDP-adat alapján minden várakozást alulmúlva zsugorodott a magyar gazdaság az előző negyedévhez képest, miközben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a középréteg és az átlag alatti jövedelműek túl óvatossá váltak a költéseikben.

Azt, hogy a magyar gazdaság érdemben beinduljon, három tényező nehezíti, ezekről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!